Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Västerns John M. Larn – cowboy, ranchägare, sheriff och fredlös…

larn

Västern hade många udda, mer okända människor. Läs om outlaw, John M. Larn (född 1 mars 1849 –  24 juni 1878) som var amerikansk sheriff i västern (som senare blev fredlös, som med banditen John Selman, drev stulna nötkreatur runt om i Shackelford County, Texas i över ett år).

Han föddes i Georgia, uppväxt i Mobile, Alabama. Hans far, George, en bonde född i Missouri. Hans mor, Elizabeth, hon föddes i Georgia. De ska ha haft åtta barn – då mellan 3 till 18 år. John var som 12-åring det femte barnet.

Larn reste till Colorado som tonåring där han fick arbete på en ranch till dess han mördade sin arbetsgivare under en diskussion – om en häst. Han flydde till New Mexico, dödade en sheriff som han trodde spårade honom. Stannade en tid i Fort Griffin, Texas, skaffade jobb av en ranchägare i området, Bill Hays, som ledare för de som föste kor längre turer. Det var också vid den här tiden, på resa till till Kalifornien, som Larn förmodligen också mördat två mexikaner efter ett gräl och hade dumpat deras kroppar i Pecos River.

Han stannade i Fort Griffin, gifte sig så småningom med dottern till Bill Hays, Mary Jane Matthews, och inom några år blev han en ”god ansedd medborgare” i Shackelford County. Efter år i tjänst med lokala medborgargardet, Tin Hat Brigade, där de bl.a. fångade en man på bar gärning med att stjäla en häst och honom hängde de snabbt i ett pecanträd.

De lämnade dennes kropp hängande där för alla skulle se, de lämnade också en hacka och spade vid kroppen om någon ville ta hand om kroppen och begrava honom. Under de kommande tre månaderna i medborgargardet sköt han två hästtjuvar och hängde sex andra. Kort därefter valdes han till sheriff i countyt i april 1876. Strax efter blev han vald och fick till ett avtal med den lokala territoriella garnisonen att leverera tre stutar av nötkreatur per dag. Brott lönar sig?

Larn började planera med mångårige vännen och nyligen tillsatta sheriffkollegan John Selman, att fiffla med boskap från närliggande ranchägare i stället för de egna. Misstankarna ökade då ranchägare märkte att deras boskap minskade så blev Larns den enda ranchen som ej minskade. Av pengarna byggde han snart ett hus på Camp Cooper Ranch på Cedar Fork i Lambshead, Texas. Men efter upptäckten av brottet tvingades han avgå den 7 mars 1877. En märklighet var att han själv 1873 fick till en arresteringsorder på varje medlem i Bill Hays boskapsgäng för att DE stulit boskap.

Inga åtal väcktes mot honom dock, så han bodde kvar i countyt till juni 1878 då han svårt sårade en lokal uppfödare som hette Treadwell (denne hade varit den som avslöjat Larns boskapsstölder). Han blev arresterad av sheriff William Cruger den 22 juni 1878 och togs till Albany där Cruger såg till att stans smed kedjade Larn till golvet i fängelset för att förhindra en utbrytning av Larns medjälpare.

Men följande natt kom ett medborgargarde från Fort Griffin och de fann att de ej hade en chans att lyncha honom så de valde de att skjuta honom där han fortfarande var fjättrad i sin cell. Vem som sköt är okänt, men kroppen hade märken efter nio skott. Efteråt togs hans kropp tillbaka till Camp Cooper Ranch där han begravdes bredvid sin nyfödde son Joseph.

Larns familj:
Maka:
Mary Jane Matthews Larn Brown (1857 – 1946). Hon gifte sig senare med en framgångsrik man, John Brown, de var gifta i 15 år – och fick tre barn. Hon bodde de sista åren i Kalifornien. Mary var en söt brunett, med lockigt, brunt hår, stora, blå ögon och snygg figur.

maryBarn:
Will Alexander Larn (1873 – 1937)
Joseph Beck Larn (1875 – 1875)

Avslutar med att berätta om kumpanen Selman, hur gick det för denne? Han återvände till Texas där han tillfångatogs av Texas Rangers 1880 och fördes till Shackelford County för att ställas inför rätta för sina tidigare brott, men flydde snart och stack till Chhuahua, Mexiko. Sedan flyttade han till El Paso där han gifte om sig och jobbade som spelare och även som ordningsman. Den 5 april 1894 dödade han en fd Texas Rangers chef (numer laglös) under ett slagsmål på en bordell.

Året därpå, den 19 augusti 1895 dödade han den berömda revolvermannen John Wesley Hardin på Acme Saloon. Han blev åtalad för mord, men rättegången hade en oenig jury. I det fria igen hamnade han i ett gräl med skottlossning och sheriff George Scarborough och en eldstrid uppstod där sheriffen sköt Selman med fyra skott. Selman avled den 6 april 1896 – Scarborough frikändes för mordet. Denna gång kan man lugnt säga att brott ej lönar sig.

Bilderna är på Larn och hans fru Mary Jane.

Källor:
legendsofamerica.com
en.wikipedia.org
findagrave.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.