Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Dödsstraffets arkebusering – fakta, möjligt i två av USA:s delstater…

Gardner

Amnesty motsätter sig dödsstraffet i alla former, utan undantag, oavsett brott, förövare, eller metod som används vid avrättningen. Förklaring på vad de betyder, ordet arkebusera: avliva dödsdömd person genom skjutning. Arkebusering: avliva person genom skjutning.

Ursprung så, termen arkebusering kommer från franskans arquebuser, är lånat från italienskans archibuso, vilket i sin tur kommer av lågtyskans hakebusse ”hakebössa”. Detta var ett tidigt eldhandvapen som brukades under medeltiden – ett slags klumpig föregångare till geväret. Hakebössan hade en mycket kraftig rekyl och var därför försedd med en lodrät hake på undersidan som skulle hindra vapnet från att fara bakåt när man avfyrade det från en försvarsvall eller fartygsreling – därav namnet.

Arkebusering är avrättning med gevär. Metoden tillämpas både i militära sammanhang och i det civila. I militära sammanhang utförs avrättningen av en grupp soldater, vanligtvis upp till nio, som samtidigt avfyrar sina gevär på kort avstånd mot den dödsdömde. Det är vanligt att ett eller flera av vapnen är laddade med lös ammunition för att minska de kommenderade soldaternas skuldkänslor. (Det innebär att man aldrig kan veta vem som utdelade det dödande skottet). Jag väljer se på detta omtalade straff, enbart civilt sätt.

I civila sammanhang har arkebuseringen varit mindre vanlig. Den amerikanska delstaten Utah har länge använt den som standardmetod, med rötter i mormonernas doktrin om blodsrättvisa som en väg till försoning, även om hängning erbjöds som alternativ. Känt är också att Kina är ett land som ofta arkebuserar dödsdömda fångar, oftast med gevär. I Kina möter flera tusen människor döden på detta vis varje år.

Även Indonesien använder denna metod. Metoden nackskott användes ofta av KGB och GRU under sovjettiden, det ökända Ljubjanka-fängelset har idag ett museum som visar övergreppen. Metoden används än idag av Vitryssland, som är det enda land som verkställt avrättningar i Europa sedan 1996, alla genom skott i nacken. Primitivt och min syn är emot – många har avrättats oskyldiga och dessutom sänker man det till ofta samma nivå som den ev. brottslingen.

Exempel på maktövertramp. Alan Bani Odeh arkebuserades den 13 januari 2001 av en exekutionspluton i palestinska Nablus för att ha haft samröre med den israeliska säkerhetstjänsten. Han fick sin dom mindre än en vecka tidigare efter en rättegång som bara tog tre timmar att genomföra. Domen kunde inte överklagas.

I Utah i juni 2010 användes arkebusering för första gången på 14 år i USA, då den för dubbelmord dömde Ronnie Lee Gardner avrättades, efter stor uppmärksamhet. Utah förbjöd arkebusering som avrättningsmetod 2004, men förbudet är inte retroaktivt, vilket gav Gardner rätt att välja det. Han dömdes för att ha mördat en advokat i en domstolsbyggnad 1985 i samband med att han försökte fly från en mordrättegång. Då stod Gardner inför rätta för mord på en bartender, och dömdes som skyldig även till det mordet.

De fem frivilliga bödlarna, poliser till yrket, stod 7-8 meter från Gardner, bakom en vägg med skottluckor. Vapnen som användes var Winchestergevär, varav ett var laddat med lösa skott för att ingen i exekutionspatrullen ska veta vem som avfyrat det dödande skottet. Han valde själv avrättningsmetoden arkebusering, vilken bara är möjlig i två av USA:s delstater. På bilden ses Gardner.

Papua Nya Guinea i Stilla havet skakades av flera mord i maj 2013. Nu driver landets regering på frågan om att införa arkebusering som dödsstraff. Dödsstraff är tillåtet enligt lag i Papua Nya Guinea, men ingen brottsling har blivit avrättad sedan 1954.

Arkebusering var det dödsstraff som Saddam Hussein önskade sig, han blev dock hängd. Den 19 november 1915 arkebuserades den facklige ledaren Joe Hill i Salt Lake City. Denne man har jag skrivit om tidigare, var han oskyldig…?

Källor:
sv.wikipedia.org
dn.se
amnesty.se
expressen.se
historiskaord.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.