Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vad var 90-60-90, den första modellen, om modets baksida…?!

mansfield

Det tråkiga i modellindustrin är att trender har sitt ursprung i att en liten grupp av modebranschens designers bestämmer vad nästa mode kommer att bli. Även om det verkar som att många av dessa trender kommer från de saker som folk gillar så är det ofta det motsatta fallet där stilar beslutas av insiders och sedan ska alla gilla genom obeveklig marknadsföring.

En gång i tiden fanns det en form som var omskriven – måtten skulle då vara 90-60-90, som en del minns, även om så gott som ingen hade det. 90 centimeter runt bysten, 60 centimeter runt midjan och 90 centimeter runt höfterna, är vad det då var den allmänna uppfattningen av män ska ha tyckt vara en perfekt figur, en form av timglasfigur. Om det gäller män så tror jag mer på industrin bakom och en som omskrevs var Marilyn Monroe.

Kurvor var kännetecknande för de måtten och idag, mer som Beyonce eller Kim Kardashian kanske om man skulle jämföra. Detta med måtten gäller påstådda mätningar av Marilyn Monroe, som är en myt.  

Modeller som yrke noterades egentligen först 1853 av Charles Frederick Worth, ”fadern av haute couture”, ordet modell när han frågade sin fru, Marie Vernet Worth, att visa/vara modell för de kläder han designat. Efter en tid i nutid med supersmala modeller har diskussionen tagit fart, osunda modeller, någon med kanske anorexi? Dessutom en sned bild för flickors kroppsuppfattning och uppmuntra ätstörningar. Arrangörer av en modevisning i Madrid i september 2006 vände sig mot modeller som bedömdes ha undervikt av medicinsk personal som var på plats.

I februari 2007 minns en del det tragiska då, den uruguayanska modellen Eliana Ramos avled och blev den tredje modellen att dö efter undernäring i sex månader och sex månader efter sin syster, Luisel Ramos, även modell gick bort. Den tredje var Ana Carolina Reston. Luisel Ramos dog av hjärtsvikt orsakad av anorexia nervosa, och det skedde strax efter att hon gått av en catwalk.

Titeln 90-60-90 modelos (90-60-90 modeller) finns också som – en argentinsk, romantisk thriller från 1996 (som TV-serie, 1996-97) med bl.a. Florencia Bertotti, Andrea Campbell och Augusto Di Paolo.

Bilden är på en annan modell med kurvor som Monroe (som anses ha mätts och haft en annan storlek även om det var rätt nära, men reklamen!) – Jayne Mansfield, egentligen Vera Jane Palmer, född 19 april 1933 i Pennsylvania, död 29 juni 1967 i Louisiana, som var en amerikansk skådespelerska. Hon betraktades som en sexsymbol under sin Hollywood-karriär på 1950- och 1960-talen. Hon var även hyllad som bystdrottning. Hon var på väg till ett TV-framträdande i New Orleans då hon omkom i en bilolycka.

Olyckan ägde rum en eftermiddag kring ett träskområde vid Highway 90, strax öster om staden. Chauffören körde rakt in i en lastbil, som saktat in på grund av ett besprutningsfordon, och gled in under lastbilssläpet. Mansfield, hennes advokat Sam Brodie samt den 20-årige chauffören Ronnie Harryson dödades omedelbart, och tre av hennes barn som var passagerare i bilen (bland dem Mariska Hargitay som du har sett i TV i CSI) skadades. Ett öde, trafikolyckor, ej helt ovanligt kring Hollywood.

Och 90-60-90 är alltså en myt…

Källor:
en.wikipedia.org
imdb.com
forums.waitingtillmarriage.org
stylesearch.se
model-gossip.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.