Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Bourkes parakit är en tystlåten, lättskött fågel från Australien…

rosabourkes

Blev fascinerad av en vän som har en burfågel, den såg annorlunda och vacker ut, namnet rosa bourkes. Intresserad lärde jag mig en del. Bourkes parakiten en tystlåten, trevlig och vacker liten parakit som med sin rosa färgprakt och tystlåtenhet gör att dom lämpar sig utmärkt som lägenhetsfågel. Dom är väldigt enkla att ha att göra med

Bourkes parakit (Neophema bourkii) är en av de minst krävande fåglarna, lever kanske 10-12 år. Väger ca 40-50g, 19-20 cm lång. Könsskillnad: Honan är mattare i färgen och saknar i regel blått pannband (som finns hos hanen). Saknar också rosa på  underdelen.

Är en härdig, lättskött samt häckvillig fågel. Passar bäst som voljärfågel. Lägger 3-6 st ägg. Finns i en vanlig rosa mutation samt andra mutationer t.ex. en gul.

Bourke parakiter, Bourke eller ”Bourkie”, är en liten papegoja med ursprung i inre delarna av södra och östra Australien, där den oftast ses i torr acaciabusken på stäpperna, den förflyttar sig runt i olika områden. Den kan plötsligt dyka upp och även plötsligt försvinner från område som den befunnit sig en i en lång tid . Lätet är ofta beskrivet som mjuk vissling och i flykten ”tjiwii” även de mjukt. Parvis eller i små flockar, den enda arten i sitt släkte Neopsephotus.

Den är uppkallad efter General Sir Richard Bourke, guvernör i New South Wales 1831-1837.
Första uppfödning – Bourksparakit år 1960 av B. Magnusson LBV.

Som setts så trivs den bäst i par eller mindre flock. Bourkes är en bra nybörjarfågel, fredlig och är en lättskött fröätare, man bör komplettera med daglig frukt/grönt. Bra kunskap för dig som är intresserad av fåglar hemma.

Källor:
burfaglar.ifokus.se
gbgzoo.se
en.wikipedia.org
answers.yahoo.com
malmoburfagelforening.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.