Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vem är tidernas tio bästa idrottare någonsin, damer och herrar?

carl-lewis

Jag har valt ut av listor på de tjugofem bästa och försökt sammanställa dem till en med kanske de tio främsta. Vetenskapligt nej, men fram till och med sekelskiftet så är det möjligen de bästa, subjektivt blir det till en del. Intressant är ändå att minnas dessa riktiga kämpar. Listor från utland och Sverige, herrar och damer för sig.

Tidernas tio bästa idrottare
Män.
1. Carl Lewis (friidrott)
En av tidernas största idrottsmän oavsett vilken idrott det gäller. Hans utmärkta facit talar för sig själv, 9 OS-guld och 8 VM-guld. Längd, 100 meter, 200 meter – Lewis ägde alla grenarna från mitten av 80-talet till mitten av 90-talet.

2. Jesse Owens (friidrott)
Amerikanens största höjdpunkt var OS 1936 i Berlin då han tog 4 guld i Berlin.

3. Pelé (fotboll)
Världens bästa fotbollslirare?  Brasilien, är en före detta fotbollsspelare (vänsterinner – anfallare). Han spelade i deras landslag 1957–71 och bidrog starkt till att laget vann VM-guld 1958, 1962 och 1970. OS guld Guld i Los Angeles 1984 och Barcelona 1992.     

4. Michael Jordan (basket)
Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna. Han spelade under storhetstiden för Chicago Bulls.

5. Jim Thorpe (friidrott, baseboll)
Indiannamn: Wa-Tho-Huck, ”Lysande stig”. Han blev olympisk mästare i klassisk femkamp och i tiokamp vid olympiska sommarspelen 1912. Parallellt hade han en lång och framgångsrik karriär inom både baseboll och amerikansk fotboll. De båda gulden vid OS 1912 fråntogs honom dock, efter brott mot amatörbestämmelserna; medaljerna återbördades först 1983, 30 år efter hans död.

6. Michael Johnson (friidrott)
Dominerade totalt distanserna 200 och 400 meter under 90-talet. Innan han drog sig tillbaka hann Johnson plocka på sig 4 OS-guld och 9 VM-guld.

7. Muhammad Ali (boxning)
En flerfaldig världsmästare i tungvikt, Cassius Clay, som var hans dopnamn, OS guld i Rom 1960 i lätt tungvikt. Vann 92% av alla matcher och förlorade endast 5 stycken på alla år!

8. Sergej Bubka (friidrott)
Världens bästa stavhoppare genom tiderna tog hem 6 raka VM-guld 1983-1997 (10 totalt). Han slog hela 35 världsrekord genom att bara höja ribban en centimeter i taget. 1985 blev han den förste som klarade drömgränsen 6,00 meter och 1988 vann han OS-guld i Seoul.

9. Diego Maradona (fotboll)
En argentinsk fotbollstränare, men mest – en före detta fotbollsspelare. Maradona anses som en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna, av många som den allra bästa. Spelade i landslaget 1977–1994.

10. Paavo Nurmi (friidrott)
Han föddes 1897 och var en finländsk medel- och långdistanslöpare. Han satte 25 världsrekord och tog 9 olympiska guldmedaljer. Finlands störste idrottsman genom alla tider.

Strax efter och kanske kunde platsat?
Tiger Woods (golf), Wayne Gretzky (ishockey), Michael Phelps (simning), Alexander Karelin (brottning), Bob Beamon (friidrott), Ingemar Stenmark (alpint), Johan Cruyff (fotboll), Hicham El Guerrouj (friidrott) och ex. Al Oerter (friidrott).

joyner1988

Tidernas tio bästa idrottare
Damer.

1. Florence Griffith Joyner (friidrott)
”Flo-Jo” nådde sin topp i OS i Seoul 1988 då hon vann tre guld och ett silver. Har fortfarande de gällande rekorden på 100 meter (10.49) och 200 meter (21.34). Hennes dotter Mary Ruth, föddes 1990, var endast sju år gammal när Griffith-Joyner dog 1998.

2. Wilma Rudolph (friidrott)
Amerikansk basketspelare som bytte sport och blev världsstjärna i friidrott. Sprintdrottningen satte totalt fem världsrekord och var första kvinna att springa 200 meter under 23 sekunder.

3. Nadia Comaneci (gymnastik)
OS sommarspelen 1976, ett uppträdande som en av de största enskilda prestationerna i historien, anser experter.

4. Serena Williams (tennis)
En amerikansk högerhänt professionell tennisspelare, hade i början av 2007 vunnit 51 singel-och 11 dubbeltitlar på WTA-touren. Hon rankades som världsetta i singel från juli 2002 och har tagit 15 singeltitlar i Grand Slam-turneringar.

5. Steffi Graf (tennis)
En tysk före detta tennisspelare och som sådan Tysklands mest framgångsrika någonsin och en av de främsta i världen genom tiderna.

6. Annika Sörenstam (golf)
Hon har vunnit alla majors som går att vinna – hon har totalt tio majortitlar. Hon har 72 segrar på LPGA-touren. Hon är utsedd till Årets spelare åtta gånger.

7. Martina Navratilova (tennis)
Hon är en tjeckisk-amerikansk före detta tennisspelare och rankades som världsetta 1978-79 och 1982-87, sammanlagt 331 veckor. Martina vann totalt 59 titlar i Grand Slam-turneringar.

8. Jackie Joyner-Kersee (friidrott)
En före detta amerikansk sjukampare. Hon håller för närvarande världsrekordet i grenen med 7 291 poäng (2015). Totalt har hon sju OS-medaljer i sjukamp och längdhopp (tre guld, två silver, två brons) samt fyra VM-guld. Hon har presterat sex av de nio sjukamper som resulterat i mer än 7 000 poäng.

9. Mia Hamm (fotboll)
Hon var under flera år rankad som världens bästa kvinnliga fotbollsspelare och var tongivande i USA:s damlandslag i fotboll 1991–2004. Hennes största meriter är OS-guld med landslaget 1996, OS-silver 2000 och OS-guld 2004. Dessutom har hon varit med och vunnit turneringen FIFA Womens Cup två gånger och tagit ett brons. Mia är också den fotbollsspelare i världen som gjort flest mål i landslaget, 151 stycken (2007).

10. Sonja Henie (konståkning)
OS-medaljer 1928, 1932, 1936. VM-medaljer 10 guld, 1 silver. EM-medaljer, 6 guld.  en norsk-amerikansk konståkare och skådespelerska.

Subjektivt, men andra namn som ex som kunde platsat. Monica Seles (tennis), Blanka Vlašic (friidrott), Merlene Ottey (friidrott), Laila Ali (boxning), Peggy Fleming (konståkning), Anja Pärson (alpint) eller Larisa Latynina (gymnastik) liksom Olga Korbut (gymnastik).

Skaparen av de moderna olympiska spelen, Pierre de Coubertin, ville inte ha några damer med i spelen: ”Personligen är jag emot kvinnors deltagande i allmänna tävlingar. Det betyder däremot inte att de inte skall deltaga i idrott, men inte i offentliga sammanhang. I de olympiska spelen skall deras huvudsakliga uppgift vara som i de antika tävlingarna – kröningen av den manliga segraren med lagerkrans.”

Om kvinnlig kälkåkning konstaterade till exempel de Coubertin 1902: ”Det är det mest oestetiska ett mänskligt öga kan betrakta.” Men det fanns två kvinnliga grenar med vid de olympiska spelen i Paris år 1900. Det rörde sig om tennis och golf, grenar som redan var accepterade som kvinnoidrotter.

Röster som hördes på läktarna under de kvinnliga ”olympiska” spelen så sent som i Göteborg 1926:
”Nej se på den! O, såna ben! Oj, oj, oj! Så hemskt tjocka och fula! Skall detta vara idrottskvinnor?” Numera bedöms kvinnoidrotten ur andra aspekter. 

Källor:
dn.se (x2)
expressen.se
bleacherreport.com
popularhistoria.se
div.

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.