Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Johnny Allen ”Jimi” Hendrix liv, gitarrer, droger, brudar… Del 1

jimiingitarr

I ett musikforum jag medverkar i kom frågan upp om Jimi Hendrix och hans gitarrer. Slog han sönder dem, eldade han dem och – flera? Försökte ta reda på en del och då, om hans liv och död med. Jag tyckte han var fenomenal på gitarr och några låtar var bra, men inte allt. Så vem var han?

Han anses allmänt vara den största elektriska gitarrist i musikhistorien. James Marshall Hendrix, ursprungligen Johnny Allen Hendrix, född den 27 november 1942 i Seattle, Washington, död 18 september 1970 i London. Modern var Lucille Hendrix (egentligen Jeter) och fadern Al Hendrix. Al var vid Jimis födsel inkallad i militärtjänst på grund av kriget, men snart återvände han till Seattle, Washington där den endast 17 år gamla modern Lucille Hendrix Nee Jeter var kvar. Hon var indian – och fadern var afroamerikan och tillhörde samhällets mest utsatta så det var en tuff start.

Han övade intensivt och han lärde sig att spela med tänderna och bakom ryggen genom att härma den lokale artisten Raleigh ”Butch” Snipes – i skolan fick han i musik dock – underkänt. Först lirade han med några kompisar, inget bandnamn, men sedan blev första gruppnamnet – The Velvetones. Han var vänsterhänt – köpte en vanlig, vände den om och strängade om den,  vilket skapade annat ljud. Runt 1966 i en strulig musikvärld med bråk med Little Richard som boss, som gitarrist för denne tröttnade han. Jimi spelade även för Ike & Tina Turner.

Hendrix hann då också med att bli pappa till en liten dotter, som döptes till Tamika. Mamman, Diana Carpenter, var en tonårsrymling och prostituerad som hade ett tillfälligt förhållande till Jimi. Hon kämpade för att få dottern officiellt erkänd som dotter till Jimi, men endast Jimis pappa Al var den som erkände sondottern, samhället har aldrig erkänt dottern som är registrerad som ”Fader okänd”.

Musikmässigt uppstod då Jimi Hendrix Experience, som bestod av bassisten Noel Redding och trummisen Mitch Mitchel.

Och – hur var det nu med att bränna guran? Chas Chandlar, basist från Animals, hade hjälpt Jimi och ville skapa sensation hos media. Han sa att the Who (Pete Townshend) slagit sönder gitarrer, så Jimi undrade om han skulle slå en elefant för att vara originell. Men eldandet man vet skedde då han brände sin vita 1965 Fender Stratocaster vid  Monterey International Pop Festival den 18 juni 1967.

En festival som pågick 16 -18 juni 1967 i Monterey, Kalifornien. Det skedde när han avslutade låten Wild Thing. Gitarren hade målats med brandfarlig sprutlackering och i slutet på låten offrade han sin gitarr till lågorna med hjälp av lite tändvätska. I övrigt vet man inget mer, någon nämner att han bränt fler, men jag tror ej det var mer än denna. Vid tillfället eldade han upp den och slog den så bitarna flög ut över publiken intill. Jimi blev även han brännskadad, om än i mindre omfattning.

Citat Jimi:
“The time I burned my guitar it was like a sacrifice. You sacrifice the things you love. I love my guitar.”

Hela konserten inkl. Jimi Hendrix framträdande finns dokumenterat i filmen Woodstock – han avslutade med grymt läckra Star Spangled Banner. På youtube kan man även finna klipp.

1969-70 – kom den enda liveskivan Jimi Hendrix någonsin släppte – var Band Of Gypsys, som också producerades av Jimi. Han hamnade senare i en rätt mörk period i sitt liv, han hade åkt på en skattesmäll och var skyldig mer pengar än vad de flesta tjänar under en livstid.

Han hade hade varit tvungen att låna pengar för att fortsätta inspelningen av ett kommande album och detta lån betalades av den samtidigt pågående turnén och han var skyldig en rad advokater deras avgifter. I arvet senare blev det ändå över en stor summa som han tjänat sedan. I nästa del får ni läsa om allt som skedde kring hans död och efterspel.

Källor:
warehouse13.wikia.com
en.wikipedia.org
answerbag.com
en.wikicollecting.org
feelnumb.com
thinkexist.com
blaskan.nu

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.