Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Söta eldräven, kattbjörnen, är hälgångare och har päls under fotsulorna…

eldrav

Väldigt söt kan man utan vidare säga om kattbjörnen som finns i Asien och kallas ibland för röd panda, ”eldräv” eller ”firefox”. Den är bara något större än en fullvuxen katt, och det är omstritt om arten ska klassas som en egen familj, eller delas in tillsammans med halvbjörnar eller björnar. Kattbjörn (Ailurus fulgens), eller röd panda, är en art som förekommer i bambuskogar i södra Himalaya på 2 200–4 800 meters höjd där den klättrar omkring i bambuträd och äter bambuskott eller fångar en och annan fågel.

Djuret kännetecknas av en orangebrun päls på ryggen, rödvita mönster på huvudet som liknar en ansiktsmask samt en ringad svans i orange-brunt och orange-vitt. Kattbjörnen är inte en björn eller ett kattdjur, och inte heller närbesläktad med pandan, utan tillhör överfamiljen Musteloidea som även omfattar familjerna skunkar, halvbjörnar och mårddjur.

Kattbjörnen är upp till 120 centimeter lång med den 37 till 47 centimeter långa svansen inräknad. Vikten mellan 3 och 6 kg, beroende bl.a. på kön. Kattbjörnar beter sig ungefär som en katt när de putsar pälsen. Först slickar de insidan av benet, sedan använder de benet till att putsa öronen och nosen. Däremot så lapar de inte i sig vatten som katter utan använder framtassarna. De tar vatten på tassarna och slickar sedan bara av dem.

Ålder runt 8-10 år, men några kan bli ända upp till 14 år. Kattbjörnen är utrotningshotad, enligt IUCNs lista över hotade arter är kattbjörnen kategoriserad som en utrotningshotad art. Det finns högst 2500 röda pandor kvar i världen. De största hoten mot djuret är förstöring av levnadsområden och pälsjakt, och man har infört avel av kattbjörnar i 30 djurparker världen över för att försöka hjälpa till att säkra beståndet. I Sverige finns kattbjörnar på Kolmården, Borås Djurpark, Parken Zoo och Nordens Ark.

kattbjorn

Källor:
varldenshaftigaste.se
sv.wikipedia.org
wwf.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.