Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Berövad värdighet och försvar, Ewa, först bli avstängd genom könstest…

ewa-klobukowska

Visst fanns det för kanske drygt 60 år sedan flera exempel inom sporten på en del som misstänktes tävla/vara av motsatt kön. Systrarna Press från Sovjet vann mycket i kula och diskus, på 50-60-talet, men flera ansåg de hade manligheten i sig, skäggväxten, musklerna och att de vägrade duscha med andra. De slutade när det krävdes tester. Men ännu var det frivilligt. En som drabbades, och man kan skriva mycket olyckligt, med facit i hand.

Den första som misslyckades i en könstest var år 1967, då Polens Ewa Klobukowska blev den första kvinnan att misslyckas – och därefter förbjöds tävla. Hon vann en guldmedalj i OS 1964, en av de fyra i damernas löpning, stafett 4 x 100 m.

Ewa Klobukowska, föddes 1 oktober 1946 i Warzawa i Polen, var polsk kortdistanslöpare. Hon vann mer specifikt – två medaljer vid de olympiska spelen 1964 i Tokyo, ett guld i 4 x 100 m och ett brons på 100 m. Hon vann även tre medaljer vid EM i friidrott 1966 i Budapest. Hon satte även världsrekordet på 100 m vid tävlingar i Prag 1965.

Testet 1967 visade att hon hade en kromosom för mycket och hon stängdes av från all idrott. Hon frikändes 1968 efter att hon blivit gravid och fött en son, otroligt nog! De ansåg ej hon var ”en transsexuell”, de trodde hon var en man, eftersom hon missade en primitiv kromatintest (som inte längre utförs, på grund av deras felaktighet).

Turerna var många och hon straffades p.g.a. en extra kromosom, men hon hade ej tillräckligt för att vara en man. Det är en tuff etisk fråga. Och IAAF ogiltigförklarade resultatet av sprintern. Det var först på 90-talet man bekräftade att beslutet var orättvist och studiet av kromosomerna är osäkert kring könsbestämning. Men ännu har ingen – bett Ewa om ursäkt, som idag lever i Warszawa.

Enligt min ringa mening för sorgligt.  Idag fortfarande den mest bortglömda bland de mest framstående polska idrottarna i historien. Den Internationella olympiska kommittén (IOK) införde obligatorisk könstester under 1968.

semeny

Senaste exemplet som media skrev massor om är Caster Semenyas könsidentitet som diskuterades offentligt efter hennes VM-guld på 800 meter. Historien bakom.

På friidrotts-VM i Berlin augusti 2009 tog en ung sydafrikanska, Caster Semenya, guld på 800 meter. Men efter loppet var det inte hennes idrottsprestation som hamnade på löpsedlarna – utan hennes kön. I stället för att fira segern blev hon tvungen att försvara att hon var en kvinna.

Andra historiska exempel finns. 1932: Stella Walsh, alias Stanislawa Walasiewicz. Tog guld på 100 meter i OS 1932 och satte flera världsrekord. Efteråt konstaterades att hon hade både manliga och kvinnliga könsattribut.

1964: Ewa Klobukowska blev hon första idrottare att stängas av efter ett könstest som visade att hon hade en kromosom för mycket som ni läst. 2005: Sarah Gronert. Tysk tennisspelare som, efter att ha fötts med dubbla könsorgan, opererar sig för att kunna tävla som kvinna. Tennisförbundet WTA har fastställt att hon är tillräckligt mycket kvinna för att få spela på den kvinnliga touren.

2009: Caster Semenya vinner VM-guld på 800 meter i överlägsen stil. Samma dag gick Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ut med att det pågår en utredning om hennes könstillhörighet. Ett år senare fick hon klartecken att fortsätta tävla som kvinna.
Sport idag är mer komplicerat än tidigare. Förr krävdes gynekologiska undersökningar ibland, i Öst-Europa vet man också att man tvingade en del till olika saker för att uppnå positiv reklam …

Bilder på Klobukowska i dåtid och Caster Semenya.

Källor
en.wikipedia.org
flickr.com
zczuba.pl
answers.yahoo.com
magazynbieganie.pl
dn.se

intressant.se

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.