Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nazisoldaternas mirakelpiller kunde få dem slåss i minus 30 grader…

soldatertyska

Nazityskland experimenterade med olika medel, allt för att vinna kriget. En otäck läsning om hur man suddade ut alla gränser. Det handlade om att ge soldaterna mer energi och kraft. Genom att läsa soldaternas brev hem fick man veta hemligheten bakom tyska krigsmaktens blixtkrig. I Storbritannien skev media om dessa ”mirakelpiller” och soldaterna kallade dem ”stridsvagnschoklad”. När vi läst har det tidigare inte framgått så tydligt om detta drogmissbruk.

Denna drog tog även Führern, drogen som delades ut av nazisternas krigsmakt. Vad var det då de fick? De fick metamfetamin – under namnet pervitin – en variant som liknar amfetamin men är något kraftfullare och mer beroendeframkallande. Ett metamfetamin-rus kan pågå 2-10 timmar, beroende på dosens storlek. Blixtkriget drevs av amfetamin. Idén var att förvandla vanliga soldater, sjömän och flygare till robotar kapabla till övermänskliga bedrifter. Många av Wehrmachts soldater var höga på Pervitin när de gick in i strid, särskilt mot Polen och Frankrike.

Under krigets sex år ska Nazityskland ha tillverkat mer än 200 miljoner tabletter till krigsmakten. Tabletterna var tänkta att hålla uppe orken hos soldaterna. Mannen som upptäckte drogen som användning för att öka självförtroende och medvetande var en tysk läkare, Otto Ranke. På östfronten där Tyskland stred mot Sovjetunionen togs drogen i stora doser. En grupp på 500 soldater ska ha omringats av Röda armén i januari 1942 och försökt marschera i minus 30 grader.

En sjukofficer beslutade att ge dem pervitin när de började lägga sig ner i snön och ville dö. Efter en halvtimme började de spontant rapportera att de mådde bättre. Men verkligheten gav bieffekter, många soldater led av depressioner och hallucinationer. Vissa dog av hjärtproblem eller sköt sig till och med.

I maj 1940 skrev soldaten och sedermera nobelprisvinnaren i litteratur Heinrich Böll ett brev hem från fronten. Han var utmattad av kriget och kände sig ”kall och apatisk”: Han önskade få mer peritivin till sitt förråd och skrev att ett piller hade samma effekt som flera liter starkt kaffe. Drogen tog bort all oro och i några timmar kände sig Böll lycklig.

pervitinNazisterna forskade på ett antal droger (som senare skulle leta sig in i västvärldens nattliv) och efterforskningar visar på tester i ett nazistiskt drogprogram där en kokainbaserad drog testades på fångar i Sachsenhausens koncentrationsläger. Drogen kallades D-IX och gavs till fångar som sedan tvingades marschera tiotals mil utan vila. Det var Hitlers sista hemliga vapen för att vinna ett krig han redan förlorat för länge sedan, men drogen hann aldrig delas ut till soldaterna innan de allierade påbörjade sin stora motoffensiv.

Vad var D-IX? Drogen innehöll fem mg kokain, tre mg Pervitin och fem mg Eukodal (ett morfin-baserat smärtstillande medel). Numera skulle en knarklangare som fångas med detta starka läkemedel skickas till fängelse. Vid den tiden var dock läkemedlet testat till slut på besättningsmedlemmar som arbetade på marinens minsta ubåtar, kända som ”Seal” och ”Beaver.

På Dachau dog hundratals i kar med isvatten som läkare försökte hitta ett sätt att bättre isolera de flygande kostymer som Luftwaffe-piloter förde ner i havet. Och i Mauthausen i Österrike led intagna hemska kval av kemiska brännskador som läkarna sökt botemedel för skador av fosfors skal. Man vet ej hur utbrett det var, en del läkare var involverade, ex. Jörg-Dietrich Hoppe. En del klarade kanske sitt samvete genom att se det som tester för ”medicin”.

Blixtkrig (tyska: Blitzkrieg) är en typ av taktik i krig som går ut på att, med hjälp av kombinerat användande av infanteri, pansar och flygstridskrafter, utnyttja överraskning av motståndaren och därmed dennes begränsade förmåga att hinna anpassa sig. En fruktansvärd tid vi ändå ej får glömma…

Källor:
aftonbladet.se
spiegel.de
en.wikipedia.org
cchrint.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.