Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Robert ”Bobby” Kennedy 42 år mördades som sin bror…

bobby-kennecolor

Vem var Robert och kan man förstå utsattheten för klanen Kennedy och deras olyckliga öden? Fakta som en början. Robert Francis ”Bobby” Kennedy (20 november 1925 – 6 juni 1968), född i Brookline, Massachusetts, den sjunde barnet till Joseph P. Kennedy och Rose E. Fitzgerald.  

Roberts initialer var RFK, var en amerikansk politiker, en demokratisk senator från New York, och en välkänd aktivist för de medborgerliga rättigheterna. En ikon för den moderna amerikanska liberalismen och medlem av familjen Kennedy, en yngre bror till president John F. Kennedy och som fungerade som en av hans rådgivare under hans ordförandeskap. Mellan 1961och 1964 var han  amerikansk justitieminister.

Kennedy gick på privata Gibbs School for Boys i London i sjunde klass, återvände till USA strax före utbrottet av andra världskriget i Europa. I september 1942 började han på Milton Academy, en tredje internatskola i Milton, Massachusetts. Kennedy tog också examen från Harvard, med en plats i regeringen i mars 1948 och seglade med RMS Queen Mary med en collegevän på en sex månader lång tur i Europa och Mellanöstern, som korrespondent för Boston Post för vilken han lämnade berättelser.

Fyra av dessa berättelser gav en första inblick i de spänningar som rådde kring Palestina. Han var kritisk mot den brittiska politiken i Palestina. Vidare lovordade han det judiska folket han mötte där, Kennedy hade ett visst hopp efter att ha sett araber och judar arbeta sida vid sida, men till slut kände han av motsättningarna och ansåg att Palestina var för starka och det skulle leda till ett krig. Hans förutsägelse hände 1948, det Arab-Israeliska kriget.

17 juni 1950 gifte Kennedy sig med Ethel Skakel i St Mary’s Catholic Church i Greenwich, Connecticut och han tog examen på juristlinjen juni 1951 och flög med Ethel till Greenwich för att stanna i sin svärfars gäststuga.

robert

Kennedys första barn, Kathleen, föddes i juli 1951, och han själv tillbringade sommaren med studier. Han fick kontakt med brodern ånyo och – slutligen, framåt i handlingen, mordet på John blev en brutal chock för världen och naturligtvis, för Robert och resten av familjen Kennedy. Robert var helt förkrossad, och beskrevs av många som en helt annan människa efter sin brors död.

Efter mordet  på John den 22 november 1963, fortsatte Kennedy att fungera som justitieminister under president Lyndon B. Johnson i nio månader. I september 1964 avgick Kennedy  för att söka plats i amerikanska senaten, som han vann i november. Inom några år, delade han med Johnson offentligt ledarskap även under Vietnamkriget. President Johnson och Robert Kennedy var ofta osams, både politiskt och personligt, Johnson gav ändå ett betydande stöd till Robert Kennedys kampanj, som han senare minns i sina memoarer i ”Vita husets år”.

Han talade med kraft till förmån för vad han kallade ”missnöjda”, det fattiga och ”utslagna”, och därmed anpassa sig med ledarna för kampen för medborgerliga rättigheter och social rättvisa, att undanröja upplevda diskriminering på alla nivåer.

I mars 1968 började Kennedy en kampanj för ordförandeskapet och var en toppkandidat för demokratiska partiet. I Kalifornien var presidentvalet primärt den 4 juni, där besegrade Kennedy – Eugene McCarthy  en senator från Minnesota. Efter ett kort segertal strax efter midnatt den 5 juni når han The Ambassador Hotel i Los Angeles, varvid Kennedy – mördades av Sirhan Sirhan. Dödligt sårad och medvetslös, han hålls vid liv i nästan 26 timmar, men dör tidigt på morgonen den 6 juni.

Vid Saint Patrick’s Cathedral skedde så ett avskedstal – 8 juni. Hans bror, senator Edward ”Ted” Kennedy, prisade honom med orden:

”Min bror behöver inte vara idealiserad, eller förstoras i döden än vad han var i livet, att bli ihågkommen enbart som en god och anständig man, som såg fel och försökte rätta den, såg lidanden och försökte läka det, såg krig och försökte att stoppa den. De av oss som älskade honom och som tar honom till hans vila i dag, be att vad han var för oss och vad han ville för andra kommer en dag att ske för hela världen. Som han sagt många gånger, i många delar av denna nation, till dem han rörde och som försökte röra honom: ”Vissa män ser saker som de är och varför. Jag drömmer saker som aldrig var och säga varför inte.”  

”The Battle Hymn of the Republic” sjöngs utav Andy Williams.

Kennedy begravdes i närheten av sin bror, John, i Arlington National Cemetery i Arlington, Virginia (strax utanför Washington, DC). Han hade alltid hävdat att han ville bli begravd i Massachusetts, men hans familj trodde att eftersom bröderna hade varit så nära i livet, borde de vara nära varandra i döden.

Den 9 juni utlyste president Johnson en officiell, nationellt sorgedag. Efter mordet, har amerikanska Secret Service ändrade regler för skydd av alla amerikanska presidentkandidater.

Åter närmar vi oss platsen mer detaljerat för Bobby Kennedys sista stund i livet. I Kalifornien var presidentvalet primärt den 4 juni, där besegrade Kennedy – Eugene McCarthy  en senator från Minnesota. Efter en kort segertal strax efter midnatt den 5 juni på når han The Ambassador Hotel i Los Angeles, varvid han mördades av Sirhan Sirhan.

Och – Sirhan sa att han kände sig förrådd av Kennedys stöd för Israel i juni 1967, sexdagarskriget som hade börjat precis ett år innan mordet.

Robert ”Bobby” – tog upp sina medarbetare mycket tidigt, på morgontimmarna den 5 juni till en balsal på Ambassador Hotel i Los Angeles, Kalifornien. Han lämnade balsalen, han gick igenom hotellets kök, efter att ha sagt att det var en genväg, trots att han uppmanats att undvika köket av sin livvakt, FBI-agenten Bill Barry.

I en fullsatt kökspassage, Sirhan Sirhan, öppnade en 24-årig kristen, palestinsk man – eld med en 0,22-kaliber revolver. Kennedy blev skjuten tre gånger och fem andra personer skadades också. George Plimpton, Rosey Grier, författaren Pete Hamill. OS-guldmedaljören 1960, Rafer Johnson, brottade ned Sirhan till marken efter denne skjutit senatorn. Efter fotografering,  blev Kennedy först körd till Los Angeles Central sjukhus och – senare till Good Samaritan Hospital, där han avled tidigt på morgonen.

Efter döden och samtalen för folket, vänner och övriga som jag berättat om,
transporterades kroppen av ett särskilt privattåg till Washington, DC, av sörjande i tusental som kantande spår och stationer längs linjen. Denna långsamma transport kom med försenad ankomst till Arlington National Cemetery, vilket ledde till den enda nattbegravningen som har ägt rum där.  

I enlighet med hans önskan var Kennedy begravdes han av en mindre militäreskort för ceremonin. Kistan bars från tåget med 13 bärare, inkl. f.d. astronauten John Glenn, f.d. försvarsministern Robert McNamara, en vän till familjen, general Maxwell Taylor, Robert äldste son Joe och hans bror senator Edward Kennedy. I augusti 2009, begravdes även senator Edward Kennedy  på Arlington, nära sina bröder John och Robert. Om mördaren skriver jag inom kort.

Källor:
en.wikipedia.org
m.m

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.