Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Världens minsta björnart heter Malajbjörn, charmig men hotad…

malajen

Sötnos? 🙂 Ingen björn klättrar lika bra som denna. Ställer den sig på bakbenen blir den ungefär 1,30 meter lång. Malajbjörnen, biruang, solbjörn, honungsbjörn – (Helarctos malayanus) är en björn som finns i tropiska skogar i Sydostasien. Ordet hel kommer från det grekiska order heli som betyder sol och syftar förmodligen på den guloranga fläcken på bröstet. Ett äldre svensk namn på malajbjörnen är just solbjörn. Ordet malayanus är en latinisering av Malaya, ett äldre namn på en region i nuvarande Malaysia.

Det är klassificerad som sårbar av IUCN p.g.a. storskalig skogsröjning som skett i hela Sydostasien under de senaste tre decennierna som starkt påverkat livsmiljön för björnen, dessutom av jakt. Man misstänker att den har minskat med mer än 30% under de senaste tre generationerna. Den är också känd som ”Honey Bear”, beroende på sin glupska aptit för vaxkakor och honung. Lite Nalle Puh va?

Björnens päls är kolsvart, kort och elegant. Tungan är lång, öronen är små och rundade, breda vid basen och kan öras väldigt lite. Malajbjörnen är den minsta av björnarna. Vuxna är ca 120-150 cm långa och väger 27-65 kg.Tassarna är stora, och de fotsulorna är nakna, vilket tros vara en anpassning för att klättra i träd. Klorna är stora, böjda och spetsiga. Svansen är 30-70 mm lång.

Under utfodring kan malajbjörnen förlänga den extremt långa tungan 20-25 cm för att få nå insekter och honung. Den finns mer detaljerat i den tropiska regnskogen i Sydostasien, från nordöstra Indien, Bangladesh, Burma, Thailand, Malackahalvön, Laos, Kambodja, Vietnam till sydliga provinsen Yunnan i Kina och på öarna Sumatra och Borneo.

Malajbjörnar jagas på grund av att de även äter odlade växter. Dessutom påstås att vissa kroppsdelar, till exempel gallvätskan, har läkande egenskaper. I östra Asien hålls ungdjur ofta i fångenskap för att slaktas när de är fullvuxna.

Alla dessa anledningar har medfört en nedgång i malajbjörnens population. Det antas att arten är utrotad i Indien och starkt hotad i Kina. Traditionella. kinesiska medicinska butiker i Sarawak och Sabah erbjöd köp av dess gallblåsa som blivit en stor produkt (läkekonst, medicin).

Tigrar och andra stora katter är de djur den har som fiender. En nätpyton har även lyckats svälja en. Den finns bevarad på Columbus Zoo, numer föds den upp i fångenskap genom Species Survival – sedan slutet av 1994 finns den europeiska stamboken i Köln Zoo, Tyskland. 28 malajbjörnar har nu fått en fristad på rehabiliteringscentret i Sepilok, på östra sidan av Borneo. Där förser man dem med sändare och försöker få den åter ut i naturen. De flesta har olagligen hållits som husdjur.

Bra är att den sprider frön och frukter och slukar termiter som annars kan skada träd. Och när björnen sliter ut bibon i jakt på honung skapas hål i trädstammar som sedan används av näshornsfåglar för att bygga bon. En härlig symbol för frihet och spara naturen…

Källor:
en.wikipedia.org
ne.se
djur.nu
nrm.se
kpwebben.se
sydsvenskan.se

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.