Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer år 2023!

TV-namn vi minns, trevliga Lydia Capolicchio, bakgrunden tuff…

lydia_capolicchioEn period jag minns från TV, då kunde hon dyka upp i diverse program och med olika innehåll. Klart jag måste veta mera om idag.

Lydia är journalist, har under många år visat nyheter, dokumentärer och underhållning till tv, radio och tidningar. Allt från krigsreportage och debattprogram till Eurovision Song Contest. Paola Lydia Capolicchio, född i januari 1964 i Borås har varit yrkesverksam i flera dagstidningar, radio- och TV-kanaler. Lydia är idag anlitad som moderator. Hon åker ofta runt till olika företag och organisationer för att leda debatter.

Från början flyttade hennes familj så småningom till Skåne där hon debuterade i unga år som reporter och radiopratare i lokala dagstidningar och radioprogram. 1986 upptäcktes hon av en tv-producent på SVT vilket resulterade i TV-debuten Rock från Kulturbolaget.

”Pappa föddes på Istrien. Efter Italiens förlust i andra världskriget blev den anrika halvön jugoslaviskt territorium över en natt. Pappa hamnade i flyktingläger i sitt eget land och där träffade han mamma. Hon är slovenska och hade flytt Titos kommunism genom att plocka sig från vinodling till vinodling. När de italienska gränsvakterna tittade på henne plockade hon åt fel håll, så att hon verkade vara på väg mot Jugoslavien.

”Du är för nära gränsen”, ropade de till henne. ”Gå tillbaka”. På så sätt gav de henne en skjuts in i landet hon ville till. Pappa och mamma rekryterades av svenska staten till textilindustrin i Borås. De fick otrolig uppvaktning med lägenhet och kläder för årets alla säsonger, men de undrade vad de hade kommit till för ställe, där det bara regnade och snöade jämt.

Pappa blev färgare, mamma sömmerska och jag barnmodell i en klädkatalog. När pappa var ledig klädde han sig fin i vit skjorta, slips och kavaj. Det var inte naturligt för infödda boråsare på 60-talet; de trodde att han var begravningsentreprenör.” (dn.se)

Hon var länge morgonvärd i SVT 2:s Gomorron Sverige, också i TV4:s Nyhetsmorgon. Under TV3-starten representerade hon kanalen i Sverige, Norge och Danmark i olika program. Tydligast förknippad är hon dock med debattprogrammet Svart eller vitt i TV4. 1992 ledde hon Eurovision Song Contest i Malmö. Capolicchio är gift och har två barn, tvillingar, bor i Stockholm på Kungsholmen.

lydiaz

Kuriosa – hon har flugit svenska jaktplanet Viggen. Genom sina italiensk-slovenska rötter är hon mycket engagerad i Europa-frågor. Lydia är bland annat styrelseledamot i Italienska Handelskammaren.

Rubriker?

30 juni 2015. ”Glömmer manuset på muggen i #Almedalen. Kör härskarteknik och kallar alla för fel namn . Blev mycket roligare.” Som sagt, humor är stort och en kvinna vi ser för sällan i TV eller hur? Finns med i nytt blogginlägg från början av 2022, sök på hennes namn,

Källor:
lydiacapolicchio.se
sv.wikipedia.org
expressen.se
utbildning.se
dn.se
tillvaxtverket.se

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.