Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Håkan Hellström, från Broder Daniel, till konsertrekord på Ullevi…

hakanhPopkillen som satsade på att bli mer folklig. Håkan Georg Hellström, född 2 april 1974 i Västra Frölunda, Göteborg, är en svensk pop- och vissångare, musiker samt låtskrivare som slog igenom 2000 med låten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

Hellström gjorde inte värnplikt på grund av skolios. Familj: Sambon Natalie Hellström (Davet), inför ett album reste han med sitt band till Rio de Janeiro. Där tillbringade de många nätter på stadens sambaskolor.

I Rio skulle Håkan göra ett resereportage för TV4. Som guide där fick han Natalie som senare blev hans sambo, nu fru. De har sönerna Sigge Mio och Julius. Bor: I Göteborg, men har en lägenhet nära Mariatorget i Stockholm. Pappa är Björn, mässarrangör, mamma Christina, psykolog, samt storebror Tomas. Håkan växte upp på Nitaregatan i Ekebäck i Västra Frölunda.

Han tog emot utmärkelsen Årets göteborgare 2001 och är hängiven Gaisare, och har bland annat medverkat på en samlingsskiva för att stötta laget. Han spelade vänsterback i Gais mellan 12 och 16 års ålder. Hans sångstil är en kombination av en särpräglad, oskolad men uttrycksfull sådan. Hans framträdanden är väldigt lekfulla med massor av energi.

Hellström var med och bildade bandet Broder Daniel under skolåren, då han gick på Göteborgs högre samskola. Han spelade då trummor i bandet men hoppade av 1995. Två veckor senare fick Broder Daniel skivkontrakt med EMI. Hellström spelade i stället trummor i ett annat Göteborgsband, Honey is cool, med vilket han spelade in två skivor, Focky Focky No Pay och Crazy Love. Han sjöng också vid den här tiden i bandet Påvels. När Broder Daniels gitarrist hoppade av och deras basist tog över gitarren passade Håkan på att ta över basen.

Citat:
”Det är gott att vara pappa. Det är det finaste man har då man summerar livet”, har Håkan sagt.

hakanmfru

1998 släppte Broder Daniel plattan Broder Daniel Forever. Albumet blev en succé med draghjälp från filmen Fucking Åmål, vars soundtrack innehåller låtarna ”Whirlwind” och ”Underground”. Sedan hördes inte mycket från någon av medlemmarna på ett tag och Håkan började jobba med lite solomaterial. Under sommaren 2000 spelade han på Göteborgskalaset och Emmabodafestivalen, och Sveriges Radio P3 började spela hans första singlar.

Hösten 2000 slog han igenom med låten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Hans första album med samma namn kom i oktober och blev en succé, både försäljnings- och kritikermässigt. Förutom debutsingeln innehöll den ytterligare tre singlar, ”Ramlar”, ”En vän med en bil” och ”Nu kan du få mig så lätt” som alla får betraktas som klassiker. Hellström har varit med i Allsång på Skansen flera gånger.

I slutet av 2005 kom ”Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått” som Hellström kallar uppsamlingsalbum. Albumet tillägnades det uppmärksammade fallet om den trettonåriga pojken Måns Jenninger som begick självmord efter att ha varit utsatt för mobbning i flera år. 2007 tilldelades han årets Taubestipendium.

Kuriosa:
Omskriven är han på flera olika vis. Han är känd för att låna friskt från sina idoler som Morrissey och Bob Dylan, främst i texterna. Anspelningar till droger förekommer också i en del av hans texter som exempelvis i låten ”En midsommarnattsdröm” och ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Hellström har även medgivit att han i sina yngre dagar ”testat det mesta”.

På Rockbjörnen 2013 gjorde Hellström hattrick och tog hem björnar för både Årets svenska låt, Årets svenska konsert och Årets manliga liveartist. Den 7 juni 2014 hade han så en omskriven konsert, flyttad till Ullevi i Göteborg, på grund av intresset. Publiken bestod av 69 349 människor, vilket gjorde konserten till den största i Norden någonsin. I december 2014 släpptes livealbumet Håkan boma ye! – albumet innehåller musik från konserten på från Nya Ullevi. Albumet gick direkt in på albumlistans förstaplats och blev även Grammisnominerad.

Hellström är, tillsammans med sitt band Augustifamiljen, ute och gör liveframträdanden. De är en svensk popgrupp som bildades 2006 ur Håkan Hellströms dåvarande kompband. Augustifamiljen är även husband i SVT:s tv-program På spåret sedan 2009. Nu vet ni väl allt? 🙂
Bild på Håkan och med fru.

Officiell hemsida:
http://www.hakanhellstrom.com/

Källor:
eventim.se
expressen.se
city.se
sv.wikipedia.org
gp.se

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.