Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kan sorgsna djur gråta tårar…?

koalannI djurens värld finns mycket känslor, men kan djur gråta? Det finns några exempel men ett djur anses kunna gråta mer som vi, se i slutet.

Djur kan alltså fälla tårar, men det har inget med känslor att göra. När djur hamnar i knipa eller har ont, kan de gnälla, pipa, ryta, tjuta och skrika precis som en människa. Denna typ av beteende skapar emellertid inte en tår-produktion som hos människan.

Därför är det en vanlig uppfattning bland forskare att djur inte gråter av känslomässiga skäl på samma sätt om vi gör.

Även om djur inte gråter som vi, har de flesta landlevande ryggradsdjur tårkörtlar och tårkanaler för att upprätthålla och skydda ögonens känsliga yta. Om ett djur får något främmande i ögonen, kan tårarna mycket väl börja rinna, men det är uteslutande för att rengöra dem och inte frågan om någon emotionell reaktion.

Vet vi att elefanter kan bli ledsna? Ja, speciellt elefanter i fångenskap och på cirkus lider av posttraumatisk stress. Vi har läst rapporterat om Raju, elefanten som började gråta när den friades efter decennier i fångenskap.

Ett djur som gråter med jämna mellanrum är havssköldpaddan. Den gör det för att utsöndra salt. Något som även krokodiler och flera andra marina varelser kan göra. Men enligt flera experter är koalan det enda djuret i världen som kan gråta, ledsen eller av rädsla, och det sägs vara dess enda försvar.

Den har tidigare kallats pungbjörn och koalabjörn vilket är missvisande eftersom den saknar släktskap med björnar. Benämningen koala kommer från den australiska ursprungsbefolkningens språk, och betyder ”den som sällan dricker”. Så nu vet vi, dock finns undantag? Alla är ej eniga såklart…

”Men bondmoran Elvy, 84 år, mindes när de köpte kossan Blenda som hade sån hemlängtan att hon stod och grät i ladugården. Och detta gäller tårar som rann.”
(http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3130&artikel=4999856).

Detta gäller tårar, men känslor är en annan sak, de visar exempel ledsamhet på annat sätt än tårar.

Källor:
illvet.se
expressen.se
sverigesradio.se
exotiskadjur.ifokus.se

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.