Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Är kvinnor jämställda män i någon idrott, eller – bättre? Jadå…

femaletennis

Alla vet om att män är generellt fysiskt starkare än kvinnor, och det kommer tydligt till uttryck i form av mycket bättre resultat inom idrottsgrenar, som kräver kraftutveckling.

De har också manligt könshormon, testosteron, mer snabba fibrer, vilket är bra om man springer kortdistans. Styrketest har visat att vid styrketräning utvecklar män mer muskler

Jämförelse. Det längsta släggkastet är 86,74 meter för män, som kastar en slägga på 7,257 kilo, medan kvinnornas längsta kast bara är 79,42 meter med en slägga på endast 4 kilo. Män har en liknande måttlig överlägsenhet i grenar som kräver uthållighet, till exempel maratonlopp. Vissa forskare menar att kvinnorna drar fördel av energireserverna i sina större fettdepåer, men det är omdiskuterat.

Tonawanda

En motsats då, i det årliga 217 kilometer långa Badwater Ultramarathon, som går av stapeln under extrema förhållanden i Death Valley i Kalifornien, tävlar män och kvinnor mot varandra. Loppet vanns både 2002 och 2003 av Pam Reed, och 2002 slog hon dessutom banrekord och kom i mål 4 timmar och 42 minuter – före mannen på andraplatsen. Pamela Reed var också den första kvinnan att vinna detta lopp som är hela 135 mil och hon var också den första personen någonsin att springa 300 miles utan att sova. I övrigt då?

I skytte klarar könen sig dock nästan lika bra, och även om de inte skjuter samma antal skott, så ligger kvinnornas världsrekord i 50 meter gevär i tre ställningar på 99,0 procent av möjliga poäng, medan männens är nere i 98,8 procent. I estetiska idrottsgrenar som gymnastik och skridskoåkning menar somliga att kvinnorna är bäst, men här är det omöjligt att jämföra resultaten.

I tennis skedde en trevlig sak då Billie Jean King slog på omskrivet manér Bobby Riggs i en match 1973 – hon var dock 26 och Riggs var 55 år, men hennes seger hyllas ännu som ett slag mot sexism.
”Slaget mellan könen.”: New York Times reporter skrev att ”hon övertygade skeptiker att en kvinnlig idrottare kan klara spännande och tryckande situationer och att män är lika känsliga för nerver som kvinnor.”

Och – i wrestling/ brottning. Under 2006 blev Michaela Hutchison den första flickan att vinna en statlig titel mot pojkar i gymnasiebrottning. Under 2010 blev Kelly Kulick den första kvinnan att vinna en nationell turnering i bowling på Professionella Bowlers Association Tour, när hon tog första pris i Tournament of Champions

Motorsport, formulabilar? Japp, under 2008 vann Danica Patrick i Japan Indy 300, och hon blev den första kvinnan att vinna en stor biltävling. Man kan också kika på någon form av ridsport då den är dominerad av kvinnor, även då  galopp, skytte och segling. Konståkning är också jämförbart.

Lynn Hill – kvinna i friklättring i berg, mästare och simning – långa avstånd, den enda sporten där kvinnor är överlägsna män. Under 70-talet, då verkade det finnas många unga tjejer som simmade i Engelska kanalen med framgång. I den nya sporten  hastighetsklättring är det ganska jämnt mellan könen, eftersom effekt-viktförhållande är det viktiga. Det nuvarande världsrekordet för det största djupet som nåtts i fridykning (dykning samtidigt hålla andan, utan hjälp) innehas av en kvinna.

Inför 2010 års vinter-OS, amerikanska Lindsey Van höll det totala rekordet för längsta hopp på OS i Vancouver, en av tre amerikanska kvinnor i backhoppning i Sotji.

Ultra-cykel – Seana Hogan är en legend inom sporten, och inte bara bland kvinnor. Ja, de flesta av hennes segrar är i kvinnors kategori, men inte alla av dem. År 1995 var Hogan den totala vinnaren vid Furnace Creek 508. Hon har rekordtiden på ultracykel för avståndet mellan Los Angeles och San Francisco. År 1996 körde hon distansen på 19 timmar 11 minuter. Än i dag har ingen (man eller kvinna) cyklat den vägen snabbare.

Som barn växte Jackie Tonawanda upp i New York, hon (Jackie Tona) älskade boxning och förstod inte varför kvinnor inte kunde göra det. Så hon bestämde sig för att ändra på det. 1975 tog hon New York State Athletic kommissionen till domstol över sin vägran att låta kvinnor tävla. Domaren godkände det då. Nu vet vi det är juridiskt tillåtet att boxas, och Tona kom in i ringen i kickboxning. 1975, i Madison Square Garden, mötte hon Larry Rodania och – knockade honom i andra ronden.

Andra sporter nämns som mer jämlikt i ex. baseball, golf, även idag många kvinnor som tävlat mot män som Annika Sörenstam, Lindsay Vonn och Hayley Wickenheiser.

Så kort sammanfattat, kvinnor kan! På bilderna kan du skåda tennisens Billie Jean Kings match överst och även Jackie Tona i boxningen mot mannen.

Källor:
illvet.se
buzzfeed.com
theguardian.com
reddit.com
washingtonpost.com
totalprosports.com
gih.se

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.