Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sommarens resmål, kanske Beppe-museumet…?

beppe_wolgers

Beppe Wolgers vet de flesta vem det var, i alla fall de med några år på nacken. Pippis pappa för någon, men också en duktig författare. Jag läste på och – Wolgers änka Kerstin Dunér, svensk skådespelare och dansare, öppnade 1999 ett Beppemuseum på Öhn i norra Jämtland där Beppe Wolgers bodde och verkade från 1968. Beppe och hans fru Kerstin kom till Öhn för första gången 1968.

Där tillbringade Beppe mycket tid och där skrev han några av sina bästa böcker, bland annat diktsamlingen ”Röster från Vattudalen”. Filmen ”Dunderklumpen” är hans kärleksförklaring till landskapet kring Ströms vattudal.

beppe2

Beppe var – John Bertil ”Beppe” Wolgers född 10 november 1928 i Stockholm, död 6 augusti 1986 i Östersund, var en svensk författare, poet, översättare, textförfattare, skådespelare, underhållare och konstnär. Han skrev mycket – åtta diktsamlingar, fem prosaböcker, sju barnböcker och kanske tusen sångtexter. För sina diktsamlingar med motiv från norra Jämtland erhöll han 1975 Jamtamots hederspris.

Jamtamot är ett akademiskt ordenssällskap samt en student- och hembygdsförening vid Norrlands nation i Uppsala för män med någon anknytning till landskapen Jämtland och Härjedalen. Öhn, ibland kallad ”Vattudalens pärla”, är en ö som ligger cirka sex kilometer nordväst om Strömsund. Museet skildrar hans liv och verk, och drivs sedan 2003 av dottern Camilla Wolgers.

På gården, som Beppe en gång haft i sin ägo, finns det samlat stora delar av hans skapande. Förutom den kända ”tv-Beppe” kan du ta del av hans författarskap, poesi, måleri, musiktexter, en berättelse om en mångfacetterad mans livshistoria.

Beppe Wolgers-museet har utvidgat verksamheten och heter nu Wolgers världshus. Caféet serverar hembakat. I gårdsbutiken finns saker köpa som minnen och på gården bedrivs ett ekologiskt småbruk med får, höns, kalvar, grisar, kaniner och ankor.

Strömsunds kommun delar årligen ut ett kulturpris, Beppepriset, till hans minne. Jag vill minnas att Beppe ibland led av depressioner, en djup person och ändå positiv. Jag minns han skrivit ”Okända djur”, ”Det gåtfulla folket” och ”Sakta vi gå genom stan”. Han var dessutom en djup tänkare och filosof och i början av augusti 1986 drabbades han av ett akut blödande magsår. Han avled så småningom på Östersunds lasarett i en ålder av endast 58 år. En stor man på två vis…

Läs mer om du ska besöka:
wolgersvarldshus.se./beppemuseet2.html

Källor:
beppe.se
wolgersvarldshus.se
sv.wikipedia.org

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.