Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Om lipsillar och sillar, är de släkt – och lipar båda?

lipsill

Har du använt ordet lipsill någon gång så vet du att det är vardagligt, nedsättande om en person som gråter. Du är en riktig lipsill! Lipsill, grinsill och pipsill är ord som betecknar en person som lätt, ihållande eller ofta gråter.

De är alla anträffade i skrift från 1800-talet. Efterleden kan vara fiskordet sill, i anslutning till förklenande uttryck som sillmjölke, feg som en sill, död som en sill och vara som en vattlagd sill. Det har också föreslagits att sill i pipsill m.m. skulle vara en efterbildning av lågtyska en piepen sielk med samma betydelse eller rentav en kortform av personnamnet Cecilia.

I nedsättande ord för gråtbenägna, griniga, gnälliga barn är förnamn vanliga: pipella, piplisa, pipsiri, liplisa, lipsissa, kinkmaja, kinkolle och grinolle, grinpelle, gnällmåns. Däremot är efterleden i grinsibba ’flicka som gråter’ inget förnamn utan troligen ett ord som är bildat till verbet sibba ’söla; gråta’.

Vi alla ska få en förklaring på sill allena. Silverglänsande sidor, grönaktig rygg, urringad stjärtfena. Vandrande stimfisk. Finns i många former i svenska vatten. Det engelska namnet herring kommer av germanska Heer (Armé med en stor mängd individer) och syftar i detta fall på stim. Svenska namn: Sill och strömming, namnen är kända före år 1520.

Sillens Dag är 6 juni, temadag. Banditer, bovar, rövare och skojare slapp straff på 1700-talet om de flyttade till Marstrand och arbetade med sillen, havets silver. Där blev de frikända, men tyvärr inte omvända och under nästan två decennier hjälpte dom till med att tiodubbla befolkningen på ön.

Skojfriskt? När de första grå håren visar sig ”börjar sillbenen sticka ut ur peruken”. Lagar (2005).  I USA-delstaten Ohio är det olagligt att göra en fisk berusad. – Kvinnor får inte vara barbröstade i Liverpool, förutom om de arbetar i affärer som säljer tropiska fiskar. Japp, nu vet du lite mer din lipsill …

Källor:
sv.wiktionary.org
sydsvenskan.se
hem.passagen.se/kent.andersson

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.