Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Svarta blommor är ovanliga? Finns det verkligen…?

svpetuniaDet är så att en del växter kan se svarta ut på avstånd, men om man ser efter ordentligt är de i själva verket oftast lila eller mörkt bruna. Svart som färg tar upp så mycket energi att dess livsprocesser skulle överbelastas och förstöras. Den allra vanligaste färgen i växtriket är grönt. Alla växter är mer eller mindre gröna – vanligtvis är åtminstone stjälken och bladen gröna. Många arter har emellertid även andra färgämnen, vissa i så stor mängd att den gröna färgen inte syns. Dessa växter är vanligtvis röda eller lila.

Blommorna har som vi vet vanligtvis alla de vanliga färgerna, men i växthus har man dock lyckats avla fram tulpaner och rosor med nästan svarta blommor. Färgen fyller ingen biologisk funktion för växten utan är bara till för att behaga oss människor. I extrema miljöer förekommer det emellertid svarta blommor naturligt. Det gäller till ex. den svarta klocklijan, som växer i Alaska och nordöstra Asien. Så där har vi tre typ, tulpan, ros, klocklija.

petunia

Mycket mörka växter förekommer oftast i bergstrakter och andra kalla områden, den mörka färgen gör det möjligt för växten att absorbera tillräckligt med värme för att kunna börja växa tidigt. Många arter kan till och med smälta sig upp genom snön, och även om blomman ser nästan helt svart ut för oss, kan den lysa upp i det ultravioletta ljus som många insekter ser. På senare år har vi fått tillgång till och kunnat njuta av svarta violer, chokladskära och mörka petunior  stockros, akleja, violer och tulpaner. Mer sorter alltså.

Exempel på växter som är svarta eller mörka hittar du här: Småblommig Petunia, Petunia x hybrid, ’Sweetunia Black Satin´. Storblommig Petunia, Petunia x hybrida, ´Velvet´. Chokladskära, Cosmos atrosanguinea. Mörkbladig Sommarbegonia, Begonia x semperflorens-cultorum. Batat, Ipomoea batatas. Bladbegonia, Begonia, ´Gryphon´. Hybridalunrot, Heuchcera x brizoides. Bukettviol, Viola Cornuta-Gruppen, ´Molly Sanderson´.

Grammatophyllum är ett litet släkte, och blomman av den ganska sällsynta G. martae, den svarta orkidén kommer från Negros Island i Filippinerna. Svarta orkidéer är mystiska blommor. I verkligheten är den svarta orkidén en  exotisk och spännande blomma som håller på att bli en raritet som varje dag får sämre livsvillkor p.g.a. kontinuerlig förstörelse av dess naturliga miljö.

Bilder på: Svart Petunia ‘Debonair Black Cherry’.

Källor:
illvet.se
odla.nu
egen blogg.
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.