Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Populäraste låtarna av Abba, se vilken låt som anses bäst…

abba1

Svenska popgruppen ABBA kommer för alltid finnas kvar i pophistorien som en av de största, den största svenska gruppen och förmodligen kommer ingen svensk artist inom popmusik nå deras höjder. Nu beräknas försäljning olika, man lyssnar mer, en del av deras album sålde mycket, några som singlar, så jag tänkte – vilken låt (var) är mest populär. Jag gjorde en helt ovetenskaplig, egen sökning på vad folk på nätet tycker, både experter och fans. Satte poäng och fick fram en tio-lista på de mest populära av lyssnare.

abba2

Först, ABBA har sålt över 380 miljoner album och singlar över hela världen, vilket gör dem till en av de bäst säljande artisterna, och den näst bäst säljande musikgruppen genom tiderna, efter Beatles. Segern i finalen, den 6 april 1974 i Brighton gav ABBA chansen att turnera i Europa och medverka i kända tv-program, bakom detta var låten ”Waterloo”. Den finns i svenskspråkig, engelskspråkig, franskspråkig och tyskspråkig version med gruppen. Låten är skriven av Benny Andersson, Stikkan Anderson och Björn Ulvaeus. Inspelningen av ”Waterloo” påbörjades i Stockholm i december 1973. En tidig demoinspelning av melodin hade arbetsnamnet ”Honey Pie”.

Mest populära låter enligt poängräkning. Vilken låt gillar du mest?

1. ”Dancing Queen” – 1976 39 poäng Låten debuterade 1976 på svensk TV på en live-gala för att hedra det kommande bröllopet mellan Kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath. Låten gick upp på första plats runt om i världen, bl.a. USA och Storbritannien. Den blev exempelvis gruppens enda etta på den amerikanska Billboardlistan. Låtens inledande glissando anses vara ett av pophistoriens mest igenkända intron. 1976 togs den med på gruppens fjärde album Arrival.

2. The Day Before You Came 20p Låten sjöngs in av Agnetha Fältskog. Anni-Frid Lyngstad bidrog med operainfluerad körsång.

3. SOS (1975) 18p ”SOS” är en av ABBA:s låtar som har fått mycket beröm av andra experter som ex John Lennon och Pete Townshend som gick ut offentligt och förklarade sin aktning för låten.

4. The Winner Takes It All (1980) 16p

5. Lay All Your Love On Me 15p Känd för det ”sänkande” ljudet av sång i slutet av varje vers i kombination med en psalmliknande refräng.

6. Knowing Me, Knowing You (1977) 13 Detta är kanske den mest eleganta av ABBA:s låtar, enligt en del.

6. Take a Chance on Me (1978) 13 Låten med sina rytmiska körer. Låten var en av gruppens mest framgångsrika på topplistorna, kom på listans # 1 i tre veckor i England och kom på topp 3 i USA. Gruppen Erasure gjorde sin ”Take a Chance On Me” tillbaka till # 1 1992 i Storbritannien med sin cover.

8. Mamma Mia (1975) 12

Många anser ”Mamma Mia”, en låt som ”räddade” ABBA. Efter Eurovision framgång ”Waterloo” många avfärdade grupp som lite av en one-hit wonder.

9. Fernando (1976) 11 ”Fernando” var ursprungligen skriven och spelades in på svenska av Anni-Frid Lyngstad som soloartist. På grund av framgången för den versionen i Sverige, beslutade gruppen att spela in den på engelska med hela. Den nostalgiska känslan av ”Fernando” hjälpte låten att bli en av ABBAs största hits. Den tillbringade otroliga 14 veckor på # 1 i Australien.

10. I Have A Dream 10

10. The Way Old Friends Do 10

Övriga som fick poäng (nu räknas ej in ett par instrumentala versioner som ex Arrival och Intermezzo) är: Ring Ring, Waterloo, Does Your Mother Know (Björn sjunger solo!), Super Trouper, On And On And On, Happy New Year,  One of Us, Chiquitita, Angeleyes, I do, I do, I do och The Visitors.

Abba (ofta skrivet ABBA) var en svensk popgrupp, som bildades 1972 och upplöstes i januari 1983. När medlemmarnas äktenskap brast 1979 respektive 1981 upphörde allt turnerande, och gruppen upplöstes slutligen då Fältskog tillkännagav att gruppen hade splittrats. Medlemmarna arbetade då med andra projekt; Andersson och Ulvaeus med musikalen Chess medan Fältskog och Lyngstad fortsatte som soloartister.

Källor: top40.about.com

rateyourmusic.com

en.wikipedia.og

enkivillage.com

www.intressant.se  

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.