Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Minns du Alan Price, the Animals och 60-talet?

alan_price

Jag minns Alan som en av de skickliga två killarna i the Animals, han bakom orgeln. Alan Price, född 19 april 1942 i Fatfield, England. Han är en brittisk organist, sångare och låtskrivare. 2014 var han fortfarande aktiv, 73 år nu, och inräknat sitt månadslånga uppträdande på The Bulls Head, Barnes i London. House of the Rising Sun minns jag bäst med Animals.

Alan Price var den som arrangerade gruppens hitversion av ”The House of the Rising Sun” 1964. Price är en självlärd musiker och var en av grundarna av The Animals. I de tidiga tonåren hade han blivit ganska duktig på piano, orgel, gitarr och bas, så det stod klart tidigt att han var exceptionellt begåvad. Han bildade så småningom sitt eget band 1961, som han kallade The Alan Price Rhythm and Blues Combo.

Hans orgellir på låtar av The Animals, t.ex. ”House of the Rising Sun”, ”Don’t Let Me Be Misunderstood” och ”Bring It On Home To Me” var en viktig del i framgången för gruppen.

Efter att ha lämnat Animals, gick Price vidare och fick framgång på egen hand och med Georgie Fame. Han hade också framgång med filmmusik. Senare framträdde han med The Electric Blues Company och har gjort andra framträdanden med andra artister som ex. The Manfreds. Dessutom har han dykt upp som skådespelare i filmer och tv-produktioner

Price ”bildade” The Animals 1962 och lämnade bandet 1965, på grund av sin flygskräck, för att bilda The Alan Price Set, med  bl.a. Clive Burrowson, Rod ”Boots” Slade och ”Little” Roy Mills (trummor). Mer detaljerat om uppbrottet så var också en ”mental utmattning, gå i väggen” med, flygskräcken var mer en sorts fobisk motvilja,  men det fanns andra, mer djupgående frågor. Han var ju en frontman och satsade som en av de första på ett Wurlitzer elpiano, men detta blev kvar på scenen en kväll då en av personalen glömt kvar den, och dagen efter var den stulen. Han trodde alla skulle dela på kostnaden, men han blev ensam och skulle själv få betala, vilket fick honom känna sig sviken. Det var säkert anledningen.

Under 1966, hade han singel-framgång med ”I put A Spell On You”. Han fortsatte att vara värd för TV-serier som den musiker i slutet av 1960, med gäster som Fleetwood Mac och Jimi Hendrix .

Hade en hit ihop med Georgie Fame med låten ”Rosetta”, som resulterade i en plats på brittiska Top 20 år 1971. Price deltog i tre återseenden av The Animals mellan 1968 och 1984. I juli 1983 började The Animals sin sista världsturné. Prices soloframträdande av ”O Lucky Man”  ingick i deras uppträdande. År 1984 bröt de upp för sista gången och albumet Greatest Hits Live släpptes, med inspelningar från deras konsert på Wembley Stadium i London.

Price spelade in två album med The Electric Blues Company feat. gitarristen och sångaren Bobby Sutare och keyboardisten Zoot Money, ett 1994 och ett 1996. Han turnerar fortfarande i Storbritannien med sitt eget band, The Manfreds, The Searchers och The Hollies (som jag skrev i början).

Några album:
The Price to Play The Alan Price Set 1966 – A Price on His Head 1967 – Between Today and Yesterday 1974 – Rising Sun 1980 – A Rock ‘N’ Roll Night at the Royal Court 2001 – Willow Weep for Me 2001 o. Based on a True Story 2002.

Källa:
en.wikipedia.org
alanprice.absoluteelsewhere.net
Hemsida:
http://www.alanprice.com

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.