Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 09 -VARJE ONSDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! 2670 inlägg.

Denholm Elliott, duktig skådespelare, med en olycksdrabbad familj…

DenholmEllio

En av mina favoriter på film och TV, en av de största – han gjorde så mycket av sina roller, inlevelsen var stor. Han var – Denholm Mitchell Elliott, 1,80 m lång, född 31 maj 1922 i Ealing, London, England, död 6 oktober 1992 på Ibiza, Balearerna, Spanien, var en brittisk skådespelare. Fader var Myles Layman Elliott och modern Nina Mitchell.

Under andra världskriget tog Elliott värvning i det brittiska flygvapnet. Hans flygplan blev nedskjutet 1942 och han tillbringade tre år som krigsfånge. Han inledde sin karriär vid teatern 1946 och gjorde filmdebut 1949. Elliott var en mångsidig aktör, ofta i roller som gav filmerna en oefterhärmlig charm. Han Oscar-nomerinerades för sin roll i ”Ett rum med utsikt” 1986 – ”A Room With a View”. Här hemma var han enormt populär med serien Bangkok Hilton där även Nicole Kidman medverkade och den har visats ett flertal omgångar.

Som bisexuell testade han HIV-positivt år 1987 och fick diagnosen aids 1988. Elliott avled i aids som han utvecklat efter en blodtransfusion, men hans fru Susan dokumenterade deras öppna äktenskap och sin makes bisexualitet i sin bok ”Denholm Elliott: Quest for Love”, som publicerades två år efter hans död. Och jag minns ryktena på den tiden, oavsett, ofta osmakligt. Enligt litteraturen reste han mycket och var borta och hade en mängd flyktiga kontakter, hans frus krav var att han ej skulle skaffa barn med någon – kvinna. Och på slutet övergav hon allt för att hjälpa honom, se nedan.

Hans första hustru var skådespelerskan Virginia McKenna (1954 – 1957 – skilsmässa). Denholm var pappa till Jennifer Elliott, som var beroende av heroin och hon hängde sig 2003.

Hans andra och sista fru – Susan Robinson (1962 – 1992 till hans död) har en son som heter Mark och ett barn till.  Hans fru Susan, född 1942 i Cleveland, dog av skador från en brand i hennes tvåa 2007 i norra London. Hennes granne, journalisten Rob Lyons, försökte rädda henne under branden och kunde flytta henne från hennes rullstol ner till gatan i väntan på att ambulans, men hon dog dagen efter.

Denholm – tilldelades CBE för hans tjänster inom drama 1988. Förlorade toppen av sin högra tumme i en barndomsolycka. Förutom nedanstående filmer har Elliott gästspelat i en mängd TV-serier som ex. Snobbar som jobbar, Ett fall för John Drake och Alfred Hitchcock presenterar. En man med närstående som förföljdes av olyckor…

Filmografi ex.
1952 – Det grymma havet
1978 – Pojkarna från Brasilien
1979 – Cuba
1981 – Jakten på den försvunna skatten
1983 – Ombytta roller
1986 – Ett rum med utsikt
1988 – Identitet okänd
1989 – Indiana Jones och det sista korståget
1989 – Bangkok Hilton (TV-serie)
1991 – Toy Soldiers
1992 – Kaos i kulissen

denholm2Källor:
movies.yahoo.com
washingtonpost.com
imdb.com
en.wikipedia.org

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.