Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Ikaros fåglars fjädrar gav – fin utsikt, men övermodet?

ikaros

Vaxvingar var en ypperlig uppfinning av Ikaros far, men sonen blev lyrisk över att kunna flyga och ja, hur det slutade får ni läsa!

Ikaros var en ”tragisk hjälte” i grekisk mytologi, son till uppfinnaren Daidalos. En mycket framåt pojke som inte var rädd för något, han var under hela sin uppväxt mycket intresserad av sin fars uppfinningar så som vapen, projektiler och laddningar.

Fadern, Daedalus, sägs vara den störste uppfinnaren någonsin. Han kunde få saker att fungera som ingen annan ens hade kunnat tänka ut. Det sägs till exempel att det var han som gjorde de första teckningarna och på så sätt uppfann bildkonsten. Han bodde i staden Aten och var släkt med kungen, Aegeus. Senare skulle han bli kusin med hjälten Theseus, som dödade monstret Minotauros. Framför allt var Daedalus bildhuggare. Han hade stora verkstäder i Aten och många hantverkare byggde saker efter hans ritningar. Daedalus byggde de första skeppsmasterna. Tidigare hade man fått ro stora fartyg för att ta sig fram. Han uppfann vedyxan och slipstenen. Han byggde upp ståtliga palats och högg ut vackra statyer och var även magiker.

Efter problem så tog Daedalus till slut med sig Ikaros och reste till Kreta. Där blev han välkomnad av kung Minos, som berättade att han ville bygga ett fängelse som var omöjligt att fly ifrån. Daedalus kom till det kungliga palatset med sin son Ikaros och fick då veta vem som skulle hållas fången. Minos hustru hade tillsammans med en av guden Poseidons tjurar fått en son, den fruktansvärde Minotauros, som var hälften tjur och hälften människa. Minos vågade inte låta odjuret gå löst och inte heller ville han bli påmind om att Minotauros ens fanns. Så Minos krävde ett fängelse där monstret kunde spärras in och glömmas bort.

Daedalus ritade upp en otroligt invecklad labyrint, som Minos sedan lät bygga i sten. När den var färdig kunde ingen utom Daedalus hitta ut och det var knepigt även för honom. Men han hade låtit bygga in vissa hemliga märken i labyrinten som bara han visste om. Kunde man hitta dessa och använda dem på rätt sätt så fann man en väg ut ur labyrinten. När Minos fick reda på detta blev han misstänksam mot Daedalus. Tänk om han skulle få för sig att avslöja hemligheten. Därför blev Daedalus och Ikaros inspärrade i ett högt torn.

Kung Minos kontrollerade både landvägarna och sjövägarna, så även om Daedalus och Ikaros flydde från tornet skulle de snart bli upptäckta. Daedalus byggde en pilbåge av de rötter som slingrade sig uppför tornet på ett ställe och med denna sköt han ibland ner stora fåglar som passerade över tornet. På så sätt fick han tag på fjädrar från trutar, labbar och vid två tillfällen från stora örnar. Daedalus byggde ihop stommar till två par vingar av gamla korgar. På dessa fäste han fjädrarna med smält vax. Så småningom var vingarna tillräckligt starka för att Daedalus skulle våga prova dem.

Han och Ikaros drog på sig varsitt par och väntade på att vakterna nedanför deras torn skulle slumra till i den varma kvällsbrisen. Så snart de trodde att ingen såg dem kastade de sig ut från tornets tak och svävade ut på vindarna. Strax fick vakterna syn på dem men då var de redan för högt upp och för långt bort för att några pilar skulle kunna nå dem. Far och son gav sig ut över havet med det grekiska fastlandet som mål. Daedalus ropade varningar till Ikaros om att akta sig för att flyga för högt, då solen skulle smälta vaxet i vingarna. Men han fick inte heller flyga för nära vattnet då vågornas skum skulle kunna göra fjädrarna tunga av fukt.

Men Ikaros njöt för mycket av känslan att kunna flyga. Han steg allt högre och snart var Daedalus bara en liten prick nedanför honom. Men så lossnade en fjäder från Ikaros ena vinge och så en till och en till. Då förstod han vad som höll på att hända och började dyka genom luften. Men det var redan för sent. Solens strålar hade börjat smälta vaxet som höll ihop fjädrarna. Nu ramlade de alla av i stora klumpar och Ikaros föll hjälplös förbi sin far rakt i ner i Egeiska havet där han drunknade.

Daedalus fortsatte ensam och med sorgtyngt hjärta mot fastlandet. Till slut nådde han Greklands kust men beslöt sig ändå för att fortsätta. Istället landade han på Sicilien, där han snart fick arbete hos kung Cocalus. Man tror Daedalus stannade på Sicilien tills den dag han dog. Berättelsen om Ikaros handlar om övermod. I samband med flygets utveckling har Ikaros också framställts som hjälten som försöker att flyga, oaktat att han misslyckas.

Kuriosa:
Ikaros är en låt skriven av Björn Afzelius. Han benämner den som ”En barnvisa för vuxna. Jag skrev den när jag just blivit far för andra gången. Vad är det egentligen vi skickar med våra barn ut i livet? De är oskrivna blad – vi är dem som håller i pennan”.

Ikaros är även en tidskrift om vetenskaperna och deras roll i samhället.

Polisen har även en s.k. Ikaros-lista, som innehåller namnen på de internationellt efterlysta personer som är mest misstänkta för brott begångna i Sverige.

Källor:
sv.wikipedia.org
ungafakta.se
kulevent.se
tidskrift.nu

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.