Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Hälge, den undersköna älgen som fixar jakten varje år…

Halg1En skön typ som alltid är finurlig och som passar alla att läsa. Vem är då den mest kända, tecknade älgen? Jo, Hälge, en svensk tecknad humorserie, skapad 1991 av Lars Mortimer. Hälge utspelas i skogen runt byn Avliden, där titelfiguren och jägaren Edwin är bästa ovänner. Den har en egen serietidning sedan 2000 och hade premiär samma år i tidningen Åsa-Nisse.

Lars föddes 1946 i Sundsvall, var bosatt i byn Långhed i norra Alfta, Hälsingland. Tyvärr gick han bort efter en tids sjukdom i augusti 2014. Mortimer studerade konsthistoria i Uppsala med motiveringen att han var intresserad av både konst och historia. Mellan 1972 – 1977 sökte och fick Mortimer jobb som redaktör på serieförlaget Semic och Mortimers första egna serie var björnen Bobo och dennes vänner Gnuttarna som hade en egen tidning åren 1978 – 1989.

Förutom själva tidningen utkom även årligen serieböckerna Julalbum, Fotobok och Presentbok med tidigare samlade serier. Hälge har under åren även publicerats i 49 olika svenska dags- och kvällstidningar som bland annat Aftonbladet.

Lars Mortimers idé om Hälge kom till under en bilresa i baksätet på en Volvo 245 mellan Alfta och Falun i början av 1990. Hans tanke var en älg och en jakthund på två ben, samt en jägare. Dessa tre borde på något sätt kunna kommunicera med varandra, tänkte han. När han kom hem efter bilresan hade han redan fått en samma idéer om hur serien skulle se ut grafiskt. Han satte sig ner vid sitt skrivbord och började under en tid sakta men säkert skissa fram figuren Hälge.

Hälge-serierna består vanligtvis av korta strippar på två till fyra serierutor. Ibland har dock vissa serier mer handling i sig och då kan det hända att de tar upp en hel tidningssida. Vid Hälges skog finns en by som heter Avliden där jägarna Edwin och Uffe bor i varsitt hus med deras fruar. Byn ligger mitt i ingenstans, så om man ser en bil köra genom byn kan man vara ganska säker på att denne kört vilse. Förutom Edwin och Uffes hus, några av deras grannar ett par kilometer bort, samt en livsmedelsbutik, finns det inte mycket i byn. Dock blir skogen i byn väldigt befolkad av jägare och jakthundar under jaktsäsongen.

helge1

Älgen Hälge lyckas, ofta med olika finurliga metoder, alltid överleva älgjakten. Under hösten blir han ofta deprimerad på grund av kyla, ont med mat, kärleksproblem och främst älgjakten. Hälge irriterar sig ofta på att han bara har sex taggar och har haft drömmar om att de skulle växa och bli fler. Detta leder till att han inte får bli medlem i den så kallade 12-taggarklubben, en klubb för älgar med minst 12 taggar. På vintern tappar Hälge, som alla älgtjurar gör, sina horn. Detta tycker han är pinsamt, så han försöker på olika sätt att dölja det. När älgjakten är slut blir han alltid överlycklig och retar Edwin för att han ännu en gång misslyckades.

Den dumsnälle jägaren Edwin kan klassas som seriens mänskliga manliga huvudperson. Han bor med sin fru Ellen i ett hus i byn Avliden. Blixten är Edwins jakthund som inte riktigt lever upp till sitt namn. Han fintas lätt upp på läktaren av Hälge och hans vänner.

Kuriosa:
Den 25 september 2008 avbildades Hälge som frimärke i samband med Frimärkets dag. I bilden på frimärket lämnar Hälge älgjakten och ger sig iväg till Mallorca. Mortimer fick
Adamsonstatyetten 2002 för serien Hälge. Mortimer producerade tusentals seriestrippar och söndagssidor under sin karriär.

Källor:
seriewikin.serieframjandet.se
sv.wikipedia.org
ne.se
sverigesradio.se
aftonbladet.se

www.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.