Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Galna Iggy Pop har överlevt tack vare musiken – och David Bowie?

iggys

Iggy har hållit på i många år och överlevt – ännu. Vad vet du om denna artist, mannen med bar överkropp, vanligen mycket exponerad? Iggy Pop (född James Newell ”Jim” Osterberg, Jr, 21 april 1947, är en amerikansk sångare, 1,71 m lång, låtskrivare, musiker och skådespelare. Var bosatt 2005 i Florida. Rent medicinskt borde faktiskt Iggy Pop vara stendöd. Kompisar kallar han ofta Jimmy, Iggy kommer från tidiga gruppen Iguanas namn omvandlat.

Han anses vara en inflytelserik innovatör av punkrock, hårdrock och andra stilar av rockmusik. Pop började kalla sig själv ”Iggy” efter sitt första band på gymnasiet, The Iguanas, i vilket han var trummis. Han var sångare och låtskrivare för punkbandet The Stooges och blev känd för sitt skandalösa och oförutsägbara upptåg. Han är god vän med Johnny Depp som han spelade med i filmen ”Cry Baby”.

Hans mest kända sånger är ex. ”Lust for Life” (en egen favorit) som fanns med på soundtracket till filmen Trainspotting, ”I Wanna Be Your Dog”, ”Down on the Street”, ”Kick It” (en duett med Peaches |), ”Candy” (med sångaren Kate Pierson i The B-52’s), ”China Girl” (skriven tillsammans med/ av David Bowie) och ”The Passenger”.

Iggy Pop föddes i Muskegon, Michigan, son till Louella (född Christensen) och James Newell Osterberg, Sr, en f.d. lärare i engelska och – baseballcoach. Österberg växte upp i en släpvagnspark i Ypsilanti, Michigan. Iggy är av irländskt och engelskt påbrå på sin pappas sida och av norskt och danskt på moderns. Med the Stooges, 1968, ett år efter deras live-debut, undertecknades kontrakt med Elektra Records. Kort efter nya medlemmar kom med i bandet, upplöstes de på grund av Pops växande heroinmissbruk. Och drogproblemen kvarstod, stannade upp karriären igen under flera år.

Efter den andra splittringen av The Stooges, gjorde Iggy vissa inspelningar med James Williamson, men dessa släpptes inte förrän 1977. Iggy kunde inte kontrollera sitt narkotikamissbruk och lade in sig på ett mentalsjukhus för att försöka bli fri, David Bowie var en av hans få besökare där och han fortsatte att stödja sin vän och medarbetare. Det ryktades även att Bowie skulle smugglat in kokain för att ge till Iggy.

1976 tog Bowie honom som hans medhjälpare på en turné. Bowie och Iggy Pop flyttade sedan till Västberlin för att avvänja sig från sina missbruk. 1977 hjälpte Bowie till att skriva och producera ”The Idiot” och ”Lust for Life”, Pops två mest hyllade album som soloartist. Bland låtarna de skrev tillsammans var ”China Girl”,”Tonigh ”och ”Sister Midnigh”, som alla Bowie gjort på egna album senare. Bowie spelade också keyboard på Pops liveuppträdanden. I gengäld bidrog Pop med bakgrundssång på Bowies ”Low”.

Han gjorde ett album med Stooges, förenade, albumet var måttligt framgångsrikt. Även i Melbourne, gjorde han ett minnesvärt framträdande på TV. Under sitt anarkistiska uppträdande med låten ”I´m bored” gjorde Pop inga försök att dölja att han var läppsynkad – och han försökte ta tag i tonårsflickor i publiken. Han blev också intervjuad efteråt av TV, men avbröt ofta plötsligt och hoppade upp och ner på stolen och gjorde högljudda utrop – ”G’day mate” – med en fejkad australisk accent.

Av galenskaper från Iggys 1960-70 tal märks ex. rulla runt i jordnötssmör eller krossat glas, kasta sig utanför scenen (och en gång ner för en trappa), böja sin kropp som en kringla, gå naken, och förolämpa publiken. Utanför scenen tog han heroin och hade tillfälliga sexuella förbindelser.

Framåt till 1980, under inspelningen av Soldier, grälade Iggy Pop med Williamson, som fick sparken. Bowie dök upp på låten, sjöng med gruppen Simple Minds. Albumet och dess uppföljning Party (1981) var båda kommersiella misslyckanden och – hans drogvanor varierade i styrka, men kvarstod. 1980 publicerade Pop Iggy sin självbiografi ”I need more”. Boken, som innehåller ett urval av svartvita fotografier, har ett förord av Andy Warhol.

I början av 1980 läser man mer om hans problem, Bowie finns som hjälp, och Iggy fick ta en treårig paus under vilken han övervann sitt heroinberoende (igen). Sedan återkommer musiken igen, och film – 1985, ”Rock & Article” släpptes med uppträdanden av Iggy och Lou Reed för rollfiguren Mok. Pops sång i filmen var ”Pain & suffer” i slutet av filmen.  

1990 spelade Iggy ”Brick by Brick”, med medlemmar från Guns N ‘Roses och The B-52’s som gäster samt körsång av många lokala Hollywoodgrupper. Samma år medverkade Iggy Pop i den kontroversiella operan ”Manson Family”, där han sjöng i rollen som åklagare Vincent Bugliosi.

Det året bidrog han också till Red Hot Organization (till förmån för aidsdrabbade) med ett albumet där han bl.a. sjöng i en duett med Deborah Harry. Med musiken i blodet, mest, fortsätter hans bana. Iggy och The Stooges spelade Glastonbury Festival i juni 2007. Vid en TV-intervju uppträder han ohyfsat och fick stark kritik. Tillsammans med gruppen sjöng han hesa versioner av två Madonna hits, ”Burning Up” och ”Ray of Light” (-08).

I januari 2009 hittades original-Stoogesgitarristen och Iggy bästa vän Ron Asheton, död av en uppenbar hjärtattack 60 år gammal. Under detta år återvände James Williamson till bandet efter – 29 år. I mars 2010 blev Stooges och Iggy Pop invalda i Rock and Roll Hall of Fame.

Detta år skadade sig Iggy vid en skydiving-olycka, kastade sig ut fritt bland publiken, så han lovade sedan inte göra om det. Men gjorde han det vid tre tillfällen, på en konsert i Madrid, Spanien, ungefär samma i London och i juli 2010 i Zottegem, Belgien, vilket fick galningen Iggy att blöda från ansiktet.

Som svensk, sommaren 2010 spelade han på Way out West i Göteborg och i april 2011, 63 år gammal, sjöng Iggy ”Real Wild Child” i American Idol i vad som betraktades av många ”som ett fantastiskt framträdande”. I oktober 2014  gav han sin fjärde, årliga föreläsning i Salford, på temat ”gratis musik i ett kapitalistiskt samhälle”. Han använde föreläsningen för att diskutera sina erfarenheter av musikindustrin, och hans reflektioner kring effekten av internet vid konsumtionen av musik och bredare medier. Han är också numer värd i radioprogram på BBC Radio 6.

I januari 2015 meddelades det att Pop bidrog med ledmotivet till Alex Coxs senaste film, Bill, the Galactic Hero.

Familj, kvinnor?

Suchi Asano – (1985 – 1999) (skilda), träffades på en konsert i Japan. Paret gjorde en sekvens i filmen ”Sid and Nancy” som ett par av hotellets gäster. Suchi är författare till en roman om en ung japansk kvinna som bor i New York.   

Wendy Weissberg – (1968 – 1968) (ogiltigförklarat, varade i ungefär sex veckor.
I nutid, han bodde länge ihop med kvinnan innan de gifte sig – hon är Nina Alu, Miami.
Iggy Pop har en son, Eric Benson, men var aldrig gift med Eriks mor. Han hafr vid några tillfällen nämnt att hans sons mamma är lesbisk. Eric är född 1970, mamman Paulette Benson. Bilden på Iggy från 2014.

Officiell site:

http://www.iggypop.com/

Källor:
expressen.se
en.wikipedia.org
answers.yahoo.com
imdb.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.