Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 2900 inlägg. Carpe diem.

Dame Jane Goodall, schimpansforskare och djurvän av stora mått…

goodall

Det finns nog ingen människa i världen som har kommit schimpanserna så nära som forskaren och författaren Jane Goodall, nu 85 år. Dame Jane Goodall Morris, född Valerie Jane Morris-Goodall, den 3 april 1934. Hon är en brittisk primatforskare, etolog, antropolog och FN: s fredssändebud. Anses vara världens främsta expert på schimpanser, Goodall är mest känd för sina 50-års studier av vilda schimpanser i Gombe Stream National Park, Tanzania.

Hon är grundare av Jane Goodall Institute och har arbetat mycket med bevarande och djurskydd. Hon har suttit i styrelsen för Project NonHumans rättigheter sedan starten 1996.

Jane Goodall var den förste någonsin att studera vilda schimpanser på det sättet hon gjorde och hennes forskning har revolutionerat sättet vi ser på vår närmaste släkting.
”Det är så mycket som har förändrats de senaste femtio åren, det är så mycket vi har lärt oss om schimpanserna, och hela mitt liv har förändrats, men ändå kan jag komma ihåg precis hur det var att sitta på den lilla kullen där jag gjorde de första observationerna,” säger Goodall.

Jane Goodall är född i London, England – dotter till Mortimer Herbert Morris-Goodall, en affärsman och Margaret Myfanwe Joseph, en romanförfattare som skrev under namnet Vanne Morris-Goodall. Som barn fick hon en levande schimpansleksak, ”Jubilee”, av sin far, hennes förkärlek för leksaken började visa hennes tidiga kärlek till djur. Idag sitter leksaken fortfarande på hennes byrå i London. 🙂

Goodall hade alltid haft ett brinnande intresse för djur och Afrika, det som förde henne till gården till en vän i Kenyas högland 1957. Därifrån erhöll hon arbete som sekreterare, och ringde Louis Leakey, en kenyansk arkeolog och paleontolog, med ingen annan tanke än att boka tid för att diskutera djur. Leakey, som anser att studiet av befintliga stora apor skulle kunna ge indikationer på beteende, letade efter en schimpansforskare fast han höll idén för sig själv.

Istället föreslog han att Goodall skulle arbeta för honom som sekreterare. Efter sin frus godkännande, skickades Goodall till Olduvai Gorge i Tanzania, där han hade planer för forskningen – sedan 1958 sändes hon till London för att studera primatbeteende. Leakey insamlade pengar och 1960 for Goodall till Gombe Stream National Park och blev den första av ”Leakey’s Angels”. Hon var tillsammans med sin mamma, vars närvaro var nödvändig för att uppfylla kraven, för det fanns bekymmer för deras säkerhet, Tanzania var ”Tanganyika” på den tiden och ett brittiskt protektorat.

1962 erhöll hon en Ph.D examen i etologi. Hennes avhandling blev klar 1965. Goodall har varit gift två gånger. 1964 gifte hon sig med en holländsk adelsman, naturfotografen Baron Hugo van Lawick, London, och blev känd under deras äktenskap som Jane van Lawick-Goodall. Paret fick en son, Hugo Eric Louis, känd som ”Grub”, som är född 1967. De skilde sig 1974.

Året efter, 1975 gifte hon sig med Derek Bryceson (en medlem av Tanzanias parlament och direktören för landets nationalparker), han dog av cancer i oktober 1980. Med hans position i den tanzaniska regeringen som chef för landets nationella parksystem, kunde Bryceson skydda Goodalls forskningsprojekt och genomföra ett embargo mot turismen i Gombe medan han levde.

På frågan om hon trodde på Gud, sade Goodall i september 2010: ”Jag har inte en aning om vem eller vad Gud är, men jag tror på några stora andliga krafter, jag vet inte vad jag ska kalla det jag… känner att det är särskilt när jag är ute i naturen. Det är bara något som är större och starkare än vad jag är eller vad någon är. Jag känner det. Och det är nog för mig.”

Hon började studera schimpanserna och observerade att de hade unika och individuella personligheter, en okonventionell idé då. Hon konstaterade att ”det är inte bara människor som har personlighet, som är kapabla att rationellt tänka och har känslor som glädje och sorg.”

Hon har även observerats beteenden såsom kramar, pussar, klappar på axeln, och även kittlande, vad vi anser vara ”mänskliga” handlingar. Goodall insisterar på att dessa gester vittnar om ”det nära, stödjande, tillgivna band som utvecklas mellan familjemedlemmar och andra personer inom en gemenskap, som kan kvarstå under en livslängd på mer än 50 år.” Dessa fynd kan ses i känslor, intelligens och familj och sociala relationer.

Goodalls forskning visade också att aporna kunde göra och använda verktyg – i motsats till det fredliga och kärleksfulla beteendet fann Goodall också en aggressiv sida hos schimpanserna. Hon upptäckte att schimpanser systematiskt jagade och åt mindre apor. Hon såg en jaktgrupp isolera en colobusapa högt i ett träd, blockera alla möjliga utgångar, sedan klättrade en schimpans upp och fångade och dödade apan.

Men kanske mer uppseendeväckande, och oroande, tendenserna för aggression och våld. Goodall observerade dominerande honor avsiktligt döda ungar av andra honor i gruppen för att behålla sin dominans, ibland gick de så långt som till kannibalism.

janeg

”Under de första tio åren av studien jag hade trott att Gombeschimpanser var till största delen trevligare än människor. Plötsligt fann vi att schimpanser kan vara brutala, att de, liksom vi, hade en mörkare sida till sin art.” Dessa fynd revolutionerade modern kunskap om schimpansens beteende.

1977 etablerade Goodall – Jane Goodall Institute (JGI), som stöder Gombes forskning, och hon är en global ledare i arbetet med att skydda schimpanser och deras livsmiljöer. Organisationen har nu över 10 000 grupper i över 100 länder.

Idag ägnar Goodall i stort sett hela sin tid till som förespråkare på uppdrag av schimpanser och miljön, reser största delen av tiden. Hon är också styrelseledamot för världens största djurreservat med schimpanser utanför Afrika, Save Chimps i Fort Pierce, Florida. Hon är en hängiven vegetarian och förespråkar kost för etik, miljö, och hälsoskäl.

Goodall har sagt, ”Tusentals människor som säger att de” älskar ”djur sitta ner en eller två gånger om dagen för att njuta av kött av varelser som har behandlats med så lite respekt och vänlighet bara för att göra mer kött.”

Vissa primatologer har föreslagit brister i Goodalls metodik som kan ifrågasätta giltigheten av hennes iakttagelser. En av serietecknaren Gary Larsons berömda karikatyrer visar två schimpanser som bråkar. En av dem finner ett blont hårstrå på den andra som frågar, ”Du får väl göra lite mer forskning med Jane Goodall?” Goodall själv avslöjade att hon funnit teckningen roande. Sedan dess har alla vinster från försäljningen av en tröja med denna karikatyr på gått till Jane Goodall Institute.

Goodall har fått många utmärkelser för sitt miljö- och humanitära arbete. Hon utsågs till Dame Commander of Order of the British Empire i en ceremoni i Buckingham Palace 2004. Hon är även medlem i …. massa annat. Hon har fått många hyllningar, utmärkelser och utmärkelser från lokala myndigheter, skolor, institutioner och välgörenhets-organisationer runt om i världen.

Senast år 2014 skrev Goodall till Air Frances chefer, kritiserade flygbolagets fortsatta transporten av apor till laboratorier. Hon kallar det för ”grymt” och ”traumatiskt” för aporna. Samma år skrev Goodall också till National Institutes of Health (NIH) för att kritisera moderns deprivation experiment på babyapor i NIH laboratorier. En stark kvinna som gått sin ”egen” väg med stort kurage…

Källor:
en.wikipedia.org
sverigesradio.se
janegoodall.org

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.