Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Hur behandlade Hitler Jesse Owens vid OS 1936…?

hitlleJesse-Owen

OS 1936 gick i Berlin och efter har det funnits uppgifter om Adolf Hitlers beteende vid vinnarceremonierna. Men trots hans galenskap, är det mycket av detta som är påhittat. Och sett från sidan, det vore väl osmart sätta Tyskland i dålig dager? Läs om vad som skedde.

Jesse Owens anses vara en av de allra främsta idrottsmännen genom tiderna, oavsett idrott. Karriärens absoluta höjdpunkt var OS 1936 i Berlin när han tog 4 guld, 100 meter, 200 meter, längdhopp och korta stafetten 4×100 meter.  Owens var född 12 september 1913 i Oakville, Alabama, USA (men växte upp i Cleveland, Ohio), död 31 mars 1980 i Tucson, Arizona, USA, en av de största friidrottarna någonsin.

Om gratulationerna då så gratulerades inte Owens inte personligen av Tysklands diktator Adolf Hitler. Rätt!

Hitler var närvarande den 2 augusti 1936 och gratulerade personligen de tyska guldmedaljörerna. Han lämnade dock stadion innan prisutdelningen för den afroamerikanske guldmedaljören Cornelius Johnson. Dagen därpå informerades Hitler av IOK att han bröt mot de internationella olympiska reglerna genom att bara ta emot vissa vinnare. Han fick välja mellan att personligen gratulera alla, eller att inte gratulera någon, och valde då att inte gratulera någon vinnare.

Då Jesse Owens tog sitt guld den 3 augusti hade Hitler bestämt sig för att inte gratulera någon deltagare i mästerskapet. Jesse avslöjar i sin självbiografi från 1970 att rikskanslern vinkade åt honom när han passerade och att han vinkat tillbaka, något som hans egen ledare, Franklin D. Roosevelt, inte bekymrade sig om att göra när Owens återvände hem till USA som en vinnare. Roosevelt oroade sig för reaktionerna från sydstaterna och bekymrade sig inte med att gratulera en folkhjälte.

William J. Baker, Owens levnadstecknare, säger att tidningarna gjorde upp hela historien. Owens själv insisterade på tidigt att det inte var sant, men så småningom svarade han olika, tydligen av ren tristess för frågan. Svaret är alltså att Hitler valde att inte hedra någon.

Hitler hade gjort en variant av att ”försvinna, inte ses”, men det gällde svarta, amerikanska idrottsmannen Cornelius Johnson, inte Jesse Owens. Det hände den första dagen, strax före Johnson skulle få sin medalj och då – lämnade Hitler arenan. En nazistisk talesman förklarade att Hitlers utgång hade i förväg planerats, men ingen tror det. Flera andra missuppfattningar om 1936 OS är vanliga.

Publiken var inte negativ mot Owens. Baker rapporterade att Owens fångat publiken, de gav honom flera öronbedövande ovationer. Owens hade förberetts för ett fientligt mottagande. En coach hade varnat honom i förväg inte bli upprörd av något som kunde hända på läktarna, ”Ignorera förolämpningar”, var Owens tillsagd, ”och du fixar det bra.” Senare påpekade Owens om att han här hade fått de största ovationerna under hela sin karriär just i Berlin.

En annan populär uppfattning är att spelen var en förödmjukande ögonblick för nazisterna, eftersom några svarta gick därifrån med en massa medaljer, medan Hitler hade förutspått att de stora vinnarna, var bevis på att den vita rasen hade extra stora förmågor. I verkligheten var tävlingen allt annat än en tysk förödmjukelse. Det glöms bort att Tyskland lyckade få fler medaljer än alla andra länder tillsammans. Hitler var nöjd med resultatet.

Siegfried Mischner, sa över 80 år gammal, att han var reporter på plats den gången och att Owens bar runt runt ett fotografi i sin plånbok, man ser på detta att Hitler skakar dennes hand innan han lämnade arenan. Owens, som kände till dagstidningarna, sa att de rapporterade ”orättvist” om Hitlers inställning till honom.

Han försökte få Mischner och hans journalistkollegor att ändra versionen av historien på Daily Mails rapporter. Bilden som nämns visade Owens för Mischner, och hävdade att ”Det var en av mina vackraste stunder.” Bilden togs bakom pristagarområdet och därför missades det av världspressen. ”Men jag såg det, såg jag honom skaka Hitlers hand”, sa Mischner. Som journalist beslutade de att inte rapportera om fotot. Det rådde enighet om att Hitler måste fortsätta att vara svartmålad i förhållande till Owens.” Mischner påståenden kan inte verifieras eftersom alla andra vittnen, däribland Owens, är döda.

En annan detalj om vänskap mellan idrottarna. Tyska längdhopparen Lutz Long hoppades att vinna guld i Berlin på hemmaplan i längdhopp, där hans främsta rival var Jesse Owens. Medan Hitler tittade, så påpekades att Owens haft två ogiltiga hopp i kvalomgången och var i riskzonen för att bli diskad.

Men tyske Lutz sa till honom att han skulle märka ut ansats och nedslagsplats. Owens vann guld, tysken fick – silver. Och Owens yttrade efteråt att ”Du kan smälta ner alla mina medaljer och pokaler jag har vunnit, och de skulle inte vara värt den fullständiga vänskap (24-karats) jag kände för Lutz i detta ögonblick.” Bilden på de två kämparna och en där Owens hoppar längd.

Ja, två, tre utropstecken, saker som förvanskats, inte så att det självklart påverkar synen på denna mans illgärningar, Adolf Hitler var ett monster, minst sagt! Men om Owens var en del klart osanning…

Källor:
hnn.us
telegraph.co.uk/sport/olympics
sv.wikipoedia.org
guardian.co.uk

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.