Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Madame Tussaud, har hon funnits? Ja, livet, kabinettet och…

MadammeMarieTussau

Nog har jag besökt London, men aldrig, kanske tyvärr, sett Tussauds kabinett. TV har emellertid visat en hel del och vänner har berättat. Jag valde en loppmarknad den dagen senast jag var där – de sålde allt 🙂 Ok. Marie har levt och det var ett tag sedan, avled 1850. 165 år sedan alltså. Lite fakta om damen?

Marie Tussaud (född som Anna Maria Grosholtz), föddes 1 (troligen) december 1761 i Strasbourg – dog 16 april 1850. Hennes livs historia är både spännande och otäck.

Hennes far dog i Sjuårskriget (1756-1763) bara två månader före Marie föddes. Han var en tysk soldat vid namn Joseph Grosholtz, vars ansikte hade blivit ohyggligt stympat i krig och vars underkäke hade skjutits bort och ersatts med ett ‘silverfat’. Modern, Anne-Marie Walder, flyttade tillsammans med Marie till Bern för att arbeta som hushållerska åt läkaren Philippe Curtius, som använde vaxfigurer för att illustrera anatomi.

Marie var systerdotter, möjligen dotter till Philippe, olika uppgifter finns. Han blev som en ‘farbror’ (?) för Marie och hon lärde sig konsten att skapa vaxfigurer. 1765 flyttade Curtius till Paris för att starta ett vaxkabinett. Två år senare flyttade också Marie och modern dit.

Maries första vaxdocka skapade hon 1778 och den föreställde Jean-Jacques Rousseau. Andra figurer hon gjorde vid samma tid var av Voltaire och Benjamin Franklin. Under Franska revolutionen träffade hon betydelsefulla personer såsom Robespierre och Napoleon, men hon var även vän med kungligheterna. Detta ledde till att hon arresterades och skulle giljotineras. Hon skonades dock och fick uppdraget att göra dödsmasker av de giljotinerade, varav vissa var hennes vänner.

1794 dog Curtius och efterlämnade sina vaxsamlingar till Marie. Året efter gifte hon sig med François Tussaud, en ingenjör och de fick två barn, François och Joseph, men de skiljdes åt efter åtta år. 1802 flyttade hon till London med den äldste sonen Joseph, då fyra år. Där satte hon upp en utställning av vaxfigurer av berömda personer. 1835 flyttade Marie till Baker Street och öppnade ett museum. Hon avled hemma i sömnen i London och var då 88 år gammal.

Lite mer fakta om platsen.
Om Madame Tussauds vaxkabinett kort, huvudkontoret i London. Londonkabinettet flyttade till sin nuvarande plats 1884. 1925 förstördes många av vaxfigurerna i en brand, men originalformarna klarade sig så figurerna kunde återskapas igen. Det finns filialer i Amsterdam, Berlin, Hong Kong, Hollywood, Las Vegas och New York.

Vaxmuseum är ett museum där man kan se statyer av människor skapade i vax. Statyerna är ofta skapade med verkliga förebilder och är gjorda så att det ser ut som om de hade varit riktiga människor. De görs ofta så verklighetstrogna att det kan gå att förväxla en sådan vaxdocka med en riktig människa som står helt stilla

Vax? Vax har använts för att representera den mänskliga kroppen för fler ändamål än något annat medium. Kroppsdelar har traditionellt gjorts av vax för medicinska och kirurgiska utbildningar. 1789 års Franska revolution fick vaxfigurer blomstra, modellering av dödsmasker från verkliga huvuden av giljotinens offer (nämns ovan också). Ett vax är inom kemin en ester (ämnesklass i organisk kemi) av en högre fettsyra och en högre alkohol, så kallad fettalkohol. De kan vara blandningar av flera olika fetter och mineraloljor.

Svenska Panoptikon var ett vaxkabinett på Kungsträdgårdsgatan 18 i Stockholm 1889-1924. I möjligaste mån försökte man få personen som skulle bli vaxfigur att sitta modell. Även dräkterna försökte man få så lika originalen som möjligt genom att anlita samma skräddare som sytt åt den porträtterade.

Källor:
http://www.madametussauds.com
http://www.highbeam.co – wikipedia.org

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

http://intressant.se/intressant

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.