Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Henry Plummer var sheriff, men brottsling som extraknäck?

HenryPlummer

Vem var den riktiga Henry Plummer, som jobbade som sheriff? Mer än 130 år senare, är folk oense fortfarande om huruvida han fick rätt straff. Sheriff Plummer ”var troligen det största organisatoriska geniet i historien American Crime” i Västern och det är tveksamt om någon har toppat hans gäng.

Henry Plummer (1832 – 1864) arbetade som sheriff i dåvarande Bannack, Montana, från 1863, ett halvår till januari 1864, då han hängdes utan rättegång, de som dömde var Montana Vigilantes. Således vid tiden för sin död var Plummer sheriff i Bannock, Idaho Territory. Vissa tror att han har varit chef för ett gäng som var ansvarig för nästan hundra dödsfall. Han hängdes tillsammans med 23 andra för deras ”förmodade brott.”

Det finns samstämmiga uppgifter om Henrys tidiga år, där man var överens. Han var –  vacker, vältalig och intelligent, men vissa såg detta som en fasad, som dolde en oärlig, grym, listig och våldsam natur. Andra ser honom som ett offer för avundsjuka, illasinnat skvaller, allt för egen deras egen politiska vinning.

Han föddes som William Henry Handy Plumer, den sista av sex barn i Addison, Maine, i en familj som hade bosatt sig i Maine 1764. Hans far dog när Henry var i tonåren. 1852, 19 år gammal, begav han sig västerut till guldfälten i Kalifornien.  Hans gruvbrytning gick bra och inom två år ägde han en gruva, en ranch och ett bageri i Nevada City. 1856 valdes han till sheriff och stadens chef.

26 september 1857 sköt Plummer och dödade John Vedder, han hade haft en affär med Vedders hustru. Plummer dömdes till tio år i San Quentin. Men i augusti 1859, skrev hans många anhängare till guvernören och sökte nåd baserat på hans goda karaktär och medborgerliga tjänsteanda så senare beviljade guvernören nåd, men den var baserad på att Plummer led av tuberkulos.

1861 försökte Plummer gripa en William Riley, som hade flytt från San Quentin. I försöket, blev Riley dödad. Plummer vände sig till polisen, som accepterade att hans brott var motiverat, men av rädsla för att han inte skulle få en rättvis rättegång, rekommenderades han lämna staten.

Plummer tog vägen till Washington Territory där guld hade upptäckts. Men han blev återigen inblandad i en tvist som slutade i en eldstrid som vanns av Plummer. Detta gjorde att han insåg att enda utvägen var att återvända till Maine. Medan hans skicklighet med vapen höll honom vid liv i de våldsamma städerna i guldruschen, var det också det som samtidigt ställde till problem.

Halvvägs hem, i väntan på en ångbåt för att nå Fort Benton på Missourifloden var han kontaktad av en James Vail som sökte volontärer för att skydda sin familj från de förväntade indianska attackerna på missionsstationen, han försökte finna sådana i Sun River, Montana. Ingen hemresa fanns tillgänglig, så Plummer accepterades, tillsammans med Jack Cleveland, en häståterförsäljare som hade känt Plummer i Kalifornien.

Även på uppdraget, blev både Plummer och Cleveland kära i Vails attraktiva svägerska, Electa Bryan; Plummer bad henne att gifta sig med honom och hon kom överens om det. Eftersom guld hade upptäckts nyligen i närheten av Bannack beslutade Plummer att åka dit för att försöka tjäna tillräckligt med pengar för att båda skulle kunna leva ihop, Cleveland följde honom.

I januari 1863, blev hans kompis Cleveland svartsjuk och tvingade Plummer till slagsmål och ”tyvärr fick Plummer döda honom”. Lyckligtvis för honom hände detta i en fullsatt saloon och det fanns ingen tvekan om att det var självförsvar. I själva verket sågs han  mycket positivt av de flesta staden invånare och i maj valdes han sheriff i Bannack. Men, den följande vintern blev folk bestulna två gånger och det gjordes ett försök att råna en fraktvagn där en man blev mördad.

I slutet av december, medan Plummer var bortrest som eskort till en guldtransport, tog en grupp män i stan, som ansåg sig sköta ordning och lag i egna händer, bildade en  kommitté i närheten av Virginia City. Under de kommande månaden hängdes 24 män, inräknat den 10 januari 1864 då Henry Plummer hängdes. Den sista människan hängdes av medborgargardisterna kan ha gjort något mindre brott, vilket fick folk att inse att flera av dem som hängdes tidigare varit oskyldiga.

The Montana Vigilantes blev en beundrad grupp i Montanas historia. Böcker har publicerats som visar Plummer som ett oskyldigt offer. Under senare år har många historiska forskare kommit att ifrågasätta de ”traditionella” historier om Henry Plummer, av vilka några kan ha skrivits av frimurare, med tanke på att vissa tror att de spelade avgörande roller för hängningen av Plummer och hans gäng.

Frederick Allen beskriver i sin bok från 2004 att han ex. tror att det finns mycket som tyder på Plummers skuld, och han föreslår att den tidiga fasen av lynchningar var ett brett stöd på en verklig fördelning av lag och ordning. Detta var en tid präglad av inbördeskriget och kraftfulla kampanjer mot indianerna. Allen anser dock att rörelsen senare urartade till en kampanj av terror som fortfarande hemsöker staten. Om så är fallet, skulle det vara en stark argumentation mot frimurare.

För vad det kan vara värt, i maj 1993 skedde en postum rättegång om Plummer som resulterade i ”ogiltigförklarad” p.g.a olika åsikter i juryn.  Eftersom denna studie har mer bevis framkommit som bevisar att Henry Plummer kan ha varit oskyldig. Han var döende i tuberkulos när han hängdes, han höll sig fast, därför kan han ha dött långsamt och i plågor.

Obs: om snaran läggs åt sidan, är halsen lätt nå och döden sker snabbt. Om en snara placeras bakom huvudet, är resultatet strypning. Det finns inget känt register över hur Plummer och hans medbrottslingar hängdes i övrigt.

De två yngsta i gänget var skonade, vilket ofta var vanligt. En sändes tillbaka till Bannock för att berätta för resten att försvinna ut ur området och den andra sändes vidare till Lewiston för att göra samma sak för de andra i gänget där. Lewiston var den territoriella anslutningen till världen med flod där ångfartyg kunde gå till kusten på Astoria, Oregon.

Plummer var känd för att ha rest till Lewiston under sin tid då han var förtroendevald i Bannock. Hotellregistret ska med underskrifter under perioden fortfarande existera.
Oavsett vad man tror så upphörde rån med stora gäng mot guldtransporter i och med att Plummers och de påstådda gängmedlemmarnas ”dödsfall.

En okänd man som du nu vet vem han var. En lagens man eller en som utnyttjade kryphålen, ingen vet. Plummer var sheriff och blev aldrig en rörmokare som kunde givit honom ett lugnare liv…

Källor:
popularhistoria.se
en.wikipedia.org

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.