Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Chai Tea, kaffechoklad och rooibos, varma drycker att tycka om…

chaitea

Chai Tea

Ödet ville att jag denna dag skulle söka fakta på varma drycker, lite mer ovanliga och fakta – även med tips för dig som vill smaka. Tre stycken som kanske ger dig en ny favorit?

Först ut – Chai Tea som bygger på ett svart te, och blandas med kardemumma, kryddnejlika, koriander, söta kumminfrön, curryblad, citrongräs och skogsblad. Det avnjuts bäst med mjölk och socker efter smak. Chai är så utbredd i Indien och Sri Lanka så det skulle kunna kallas deras ”nationaldryck”. Ordet ”chai” betyder bokstavligen te. Det kallas för masala chai i Indien och Pakistan. Recept för en egen test.

Chai Tea
4 portioner – 20 min.

1 msk riven färsk ingefära
2 tsk kardemummafrö
10 hela kryddnejlikor
2 kanelstänger
1 liter vatten
4 msk råströsocker
3 msk svarta teblad
4 dl mjölk

Blanda kryddor och vatten i en kastrull, koka upp och låt sedan sjuda ca 10 minuter. Rör ner socker och te. Ta kastrullen från värmen och låt teet dra ca 5 minuter. Sila bort tebladen och kryddorna. Hetta upp mjölken och vispa den skummig med visp eller mjölkskummare. Häll upp teet i ett glas eller en mugg och toppa med mjölken. Strö på lite socker.

Så nästa varma smaksensation.

Kaffechoklad:

1 dl starkt kaffe
1 ½ dl mjölkchoklad
½ dl vispad grädde
riven choklad

Blanda samman hett kaffe och het mjölkchoklad, gärna i en glaskopp. Lägg en klick vispgrädde överst och strö över riven blockchoklad.

En annan variant:
1 portion /st.
2 dl ca mjölk. Så att det fyller din kopp.
1 msk  rågad, kakao
 socker efter smak
1 tsk  kaffepulver. Ej nestlépulver kaffe.

Och så en spännande variant som man kan finna i kaffebutiker och liknande.  
Rooibos, Sydafrikas röda guld.

Rooibos (afrikaans för ‘röd buske’), även kallad järnekbuske, har använts under flera hundra år i Sydafrika som medicinaldryck. Rooibos har under senare år kommit att bli allt mer populär som ett hälsosamt alternativ till te och kaffe. Rooibos-buskens blad används ofta på samma sätt som teblad. Den dryck som bereds på detta sätt kallas ibland felaktigt för ”rött te” trots att det inte handlar om blad från teplantan.

Drycken var känd i Sverige redan under 1700-talet. Te gjorda på rooibos kan dra sex–åtta minuter. Detta är möjligt tack vare att den inte utvecklar ämnen som gör drycken besk. Rooibos innehåller heller inget tein (koffein) som är ett uppiggande ämne. Dess te har en rund, fyllig ton som på ett mycket speciellt sätt ändå är fräsch och frisk.

Rooibos te blandas ofta ut med diverse bark och andra otrevligheter som inte har med te att göra och det gör att teet blir beskt och ganska trist om det drar längre än några minuter, medans ett kvalitetste kan dra i flera timmar utan att bli bittert. Kan inhandlas ex på nätet, länktips:

http://www.sencha.se och http://www.tebutiken.se

Tillreds:
1 tillbringare som rymmer minst 1,5 liter
1 msk Rooibos i lösvikt (naturell eller med smak)
7 dl kokande vatten
8 dl kallt vatten
1 apelsin

Häll det kokande vattnet över teet och låt dra i 15 minuter och fyll sedan på med det kalla vattnet, garnera med skivor av apelsin.

Rooibos te är ett unikt smakfullt koffeinfritt te, med lågt tannin-innehåll och växer i Sydafrika 200 km norr om Kapstaden i Cederbergsbergen. Det är en produkt som är helt naturlig och utan några tillsatser av färgämnen och konserveringsmedel. Rooibos innehåller många väsentliga mineraler och antioxidanter som kalcium, magnesium, mangan, järn, koppar, kalium, natrium, zink och fluor. I Sydafrika har Rooibos te varit en hälsosam törstsläckare för generationer av spädbarn och vuxna.

Källor:
sv.wikipedia.org
matklubben.se
hittarecept.se
hotorgshallen.se
kokaihop.se
coop.se
matochdryckestips.wordpress.com

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.