Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

René Magritte, surrealistisk konstnär vars konst lockar…

rene-magritte

Konst kan vara inspirerande och intressant, en av mina favoriter är denne René François Ghislain Magritte, född 21 november 1898 – 15 augusti 1967, var en belgisk surrealistisk konstnär. Han blev känd för en rad kvicka och tankeväckande bilder. Hans avsedda mål för sitt arbete var att utmana observatörers ”verklighetsuppfattningar och tvinga tittarna att bli överkänsliga mot sin omgivning”.

Magritte kom tidigt i kontakt med dadaistiska och surrealistiska idéer. Åren 1927-30 var han verksam i Paris och aktiv i den surrealistiska kretsen. Han var en banbrytande modern konstnär, men han använde en närmast akademisk målningsteknik; noggrant realistiska återgivningar av alldagliga ting blev element i absurda sammanställningar.

Magritte föddes i Lessines, Belgien, som äldste son till Leopold Magritte, som var en skräddare och köpman inom textil, och Regina (född Bertinchamps), modist tills hon gifte sig. Magritte började ta lektioner i teckning 1910. Den 12 mars 1912, begick hans mor självmord genom att dränka sig i floden Sambre. Detta var inte hennes första försök, hon hade gjort många under ett antal år, så hennes man Léopold fick ofta låsa in henne i sovrummet. En dag flydde hon och saknades i flera dagar. Hon blev senare upptäckt ca en mil neråt i den närliggande floden död.

Enligt en legend, var 13-årige Magritte närvarande när hennes kropp hämtades från vattnet. Senare forskning visar inget klart, det kan ha sitt ursprung i familjens sjuksköterskas berättelse. Förmodligen, när hans mamma hittades, så täcktes hennes ansikte av hennes klänning, en bild som har föreslagits som källa för flera av Magrittes målningar, 1927-1928, där flera personer med tyg döljer sina ansikten, bland annat ”Les Amants”.

Magritte studerade 1916 till 1918 vid Académie Royale des Beaux-Arts i Bryssel, men fann den undervisningen oinspirerande. De flesta av hans verk vid denna period är kvinnliga nakenstudier. 1922 gifte han sig han med Georgette Berger, som han träffat som barn – 1913. Från december 1920 – september 1921, var Magritte vid det belgiska infanteriet i den flamländska staden Beverlo nära Leopoldsburg.

1922-1923 arbetade han i en tapetfabrik, var en affisch-och annonsdesigner till 1926, då ett avtal med Galerie le Centauré i Bryssel gjorde det möjligt för honom att måla på heltid. Hans verk visades i USA i New York 1936 och en på Museum of Modern Art 1965 och den andra på Metropolitan Museum of Art 1992.

Magritte dog av cancer i bukspottskörteln 15 augusti 1967 i sin egen säng och begravdes på kyrkogården Schaerbeek, Evere, Bryssel.

Citat om måleriet: ”Konsten att sätta färger sida vid sida på ett sådant sätt att deras verkliga aspekt är utplånande, så att välkända föremål, himlen, människor, träd, berg, möbler, stjärnorna, fasta strukturer, graffiti – blivit förenade i en enda poetisk disciplinerad bild”.

Paul Simon’s låt ”Rene och Georgette Magritte med sin hund efter kriget”, är inspirerad av ett fotografi av Magritte av Lothar Wolleh, albumet ”Hearts and Bones” syns det på (1983). Enligt Ellen Burstyn, i 1998 års dokumentär ”The Fear of God”- 25 år av ”The Exorcist”, den berömda affischen för filmen The Exorcist var inspirerad av Magrittes ”L’Empire des Lumières”.

Magritte Museum öppnades för allmänheten i maj 2009 i Bryssel. Inrymt i  nyklassicistiska hotellet Altenloh, på Place Royale, och det visas ca 200 st. av Magrittes originalmålningar, teckningar och skulpturer, bl.a. The Return, Scheherazade och The Empire of Light.  

Ett annat museum är beläget på rue Esseghem 135 i Bryssel, i Magrittes forna hem, där han bodde med sin hustru från 1930 till 1954. En målning av Magritte stals från detta museum, en dag i september 2009 av två beväpnade män. Rånet inträffade strax efter klockan 10, strax efter museet öppnat. En man ringde på dörren och frågade om besökstider, pekade sedan med en pistol på museets vaktmästare medan en medbrottsling gick in. Tjuvarna fick museets anställda och besökare att knäböja på gården medan de till fots lämnade platsen med en målning från 1948, Olympia, ett nakenporträtt av Magrittes hustru.

De två männen, som talade både engelska och franska, startade ett larm när de gjorde sönder en glasskiva som skyddade målningen, men de hade redan rymt när polisen kom. Den stulna målningen var värd ca 1,1 miljoner dollar. Hur gick det med tavlan? Olympia återfördes till museet början av januari 2012. Tjuvarna lämnade tillbaka målningen eftersom de inte kunde sälja den på den svarta marknaden på grund av dess berömmelse.

Welcome to the Magritte Site
http://www.magritte.com/

Källor:
ne.se
en.wikpedia.org
surrealists.co.uk

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.