Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Mojaveöknen bebos av indianer ”vid sidan av vattnet”…

Mojave

En del på Mars liknar Mojaveöknen och forskare har tagit en närmre titt på kratern Martian som sonden en gång landade på. Forskarna tycker att den är slående lik Mojaveöknen i Kalifornien, USA, med sina höga berg och ofta förekommande dimma. Nasas rymdsond, Curiosity, landade på Mars efter en 8 månader lång flygtur och sände flera bilder. Det är en kall öken som ständigt bombarderas av strålning på Mars. Men mer om denna ökenpå vår jord.

Mojaveöknen (Mojave Desert) är ett ökenområde som innefattar en stor del av södra Kalifornien, samt delar av Utah, Arizona och Nevada. Öknens yta gör den till en av USA:s största öknar. Den som mestadels ligger högre än 900 m över havet kallas också ”the High Desert” i motsats till den lägre Sonoraöknen, ”the Low Desert”. Dock ligger Death Valley, 86 meter under havet, inom Mojaveöknen. Den får mindre än 330 mm regn om året.

Namnet kommer ifrån indianstammen Mohave (från engelskan) eller Mojave, som är en av de i Nordamerika ännu levande ursprungsbefolkningarna. Stammens namn har stavats på över 50 olika sätt. Detta namn är en förkortning av deras namn på deras eget språk, Hamakhaave, som betyder ”vid sidan av vattnet.” Mohave trodde på sin skapare Mutavilya, som gav dem deras namn och deras bud, och hans son Mastamho, som gav dem floden och lärde dem hur man planterar.

Nästan alla Mojave människor talar engelska i dag, men vissa av dem, särskilt äldre talar också sitt eget språk. Mojave är ett komplicerat språk med många långa ord. Idag klär man sig som andra och bor i moderna hus och flerbostadshus.

De var främst bönder som planterade i överflödet av otämjda floden, efter urgamla seder av Aha Macave. Ursprungligen har Mojaveöknen varit mycket glest befolkad men i modern tid har det skett förändringar i och med att ex Las Vegas, Nevada är den största staden i Mojave, med cirka 1,9 milj. invånare år 2006. Palmdale är den största kaliforniska staden i öknen.

Den högsta toppen i Mojave är Charleston Peak på 3633 m, därför varierar temperaturer och nederbörd vilt i alla årstider, i hela området. Städer med mindre än 30 000 personer är ex. Rosamond, Needles, Nipton, Mesquite, Hurricane, Twentynine Palms, Joshua Tree och Pioneertown (där jag hade en nätbekant i flera år).

Mojaveöknen är populärt för turister på resa i Nordamerika, mycket för alla casinon. Men den är också känd för sin fina natur med tre nationalparker – Death Valley National Park, Joshua Tree National Park och Mojave National Preserve. Joshua Tree är den inofficiella symbolen för Mojave. De växer upp till 32 m höjd, kan bli 900 år och namnet gavs av mormonpionjärerna efter den bibliska figuren Joshua.

Kuriosa: Burros är en art av åsna, som införts av spanska upptäcktsresande. Den strövar nu vild och utgör ett hot mot ekosystemet i Mojave.

Källor:
en.wikipedia.org
give2all.org
aftonbladet.se
mojaveindiantribe.com

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.