Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vi minns sköna Kalle Blomkvist, Lindgrens pojkdetektiv i Lillköping…

kalleblom

Som tonåring började intresset för många av oss öka om mysterium och kanske även av detektiver. Förr fanns De Fem, Femböckerna,Tintin kanske, senare mer även i TV och på film. Bland de första var nog  Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist, han som använde de gammaldags sakerna för att lösa brott. Vad vet vi om Kalle?

Kalle Blomkvist är en knappt tonårig fiktiv pojkdetektiv, Astrid skrev tre böcker om Blomkvist och hans äventyr som utspelas i staden Lillköping. Tillsammans med sina vänner Eva-Lotta och Anders kämpar han vänskapligt mot Sixten, Jonte och Benka om en märkligt formad sten, Stormumriken, men får också under sommarloven tillfälle att lösa några kriminalproblem. De tre böckerna har översatts till åtminstone 32 språk. I en handlar det om en släkting som är bov, i en annan om kidnappning och – en tredje ett mord.

Kalle Blomkvist är en ung tonårig amatördetektiv som gärna jämför sig med litteraturgestalter som Hercule Poirot och Lord Peter Wimsey. Tillsammans med sina vänner bildar han riddarna av Vita Rosen, som fightas mot fienderna i Röda Rosen.

1937 blev Astrid Lindgren anställd som stenograf åt Harry Söderman, då docent i kriminologi vid Stockholms högskola. Genom arbetet åt honom fick Lindgren lära sig grunderna i kriminologi. Det tydligaste avtrycket av detta är kanske i den andra boken där Kalle med hjälp av ett kemiskt experiment kan visa att en chokladkaka har förgiftats med arsenik. Annars ligger han gärna under päronträdet i trädgården och tänker sig att han har kriminologiska föreläsningar för en grupp fiktiva, men beundrande åhörare.

Kalle är hjälten i böckerna: han bor på Storgatan 14 där hans pappa driver Viktor Blomkvists speceriaffär. I den första boken är han och hans vänner 13 år, i nästa 14 år och i den sista 15 år. Leif Nilsson, som spelade huvudrollen i en av de första filmerna om mästerdetektiven gick tyvärr bort i slutet på år 2014.

Kortfakta:
Barnen är – Eva-Lotta Lisander och – på hennes pappas bagerievind ligger högkvarteret för Vita rosen.  Anders Bengtsson, får ofta stryk och håller sig därför gärna hemifrån. Han drömmer om att bli lokförare. Anders är Vita rosens ledare. En tredje involverad är deras vän, lagens arm som leds av den snälla konstapel Björk.

Historien utspelar sig i den lilla staden Lillköping. Lindgren har fått sin inspiration från 1930- eller 1940-talets Vimmerby som precis som Lillköping endast hade två ordentliga gator, Storgatan och Lillgatan samt Stora Torget. På film finns senare inspelningar, men detta gäller originalet, det äkta.

En sak ur verkligheten:
En liten flicka som fick syn på en byst av Olof Palme i riksdagen utropade spontant: ”Titta pappa, Kalle Blomkvist!”

De tre böckerna är alltså:
1946 – Mästerdetektiven Blomkvist
1951 – Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
1953 – Kalle Blomkvist och Rasmus  (här möter vi Rasmus vars pappa blir kidnappad. Rasmus är annars ganska mycket i vägen.  Han spelas som 5-åring av William Svedberg).

Idag tror jag vi hade behövt en Kalle, Leif GW Persson är nog en sämre kopia eller?
Avslutar med Kalles syn på brottsligheten:
”Ja, vi är fortfarande några stycken, som inte tänker tillåta, att kriminaliteten får ta överhand.”

Källor:
sv.wikipedia.org
dn.se
aftonbladet.se
imdb.com

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.