Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Halmänka, gräsänka, ord som ändrat betydelse…

grass

Blev nyfiken på ord igen då en vän skulle vara – gräsänka. Ja, vi vet ju vad det står för, men varför gräs? Vi tar det från början med lite fakta. Gräsänka kallas en kvinna vars make är bortrest. Den manliga motsvarigheten är gräsänkling. Lite skämtsamt används det om ens är frånvarande, vilket ger ”vissa nyvunna friheter”.

Historiskt: Ordet gräsänka är känt redan på 1700-talet,  (ordet är tidigast belagt 1738). Liksom det i anslutning därtill bildade gräsänkling (1797). Benämningen kommer från det lågtyska grasweduwe som betyder förförd och övergiven flicka. Förledet syftar antagligen på förförelse i det fria. Därefter har ordet fått en annan innebörd, då betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam. En sed att en sådan kvinna vid vigseln skulle bära en krans av halm eller gräs.

Tyskan använder numera i stället Strohwitwe, vilket ordagrant betyder halmänka. Det syftar enligt somliga ordforskare möjligen på att kvinnan under en period lämnades ensam i ”sänghalmen.” Läste en tolkning utav gräsänkling, med lite ironi. ”En man vars fru är bortrest och därmed är hans mat (= gräs) borta.”

På engelska – grass widow, med samma betydelse. Fast runt år 1600 betydde det, en ogift kvinna som levt med ett flertal män, även som älskarinna. Sir Thomas More beskrev det med ord i – Dialogue från 1528.

Det finns även andra småroliga motsvarigheter som ex. golfänka/änkling, det vill säga att vara ensam på grund av att ens respektive är iväg och spelar golf. Inom filmens värld: Gräsänkor på skandalsemester är en svensk pornografisk film från 1980. Inom musiken: Povel Ramels fru reste iväg i klassiska The gräsänkling blues iväg – utdrag ur texten:

Vårt hembiträde Anna, vår trogna gamla skatt,
förlora jag i poker uttil Stig Järrel förrgår natt.
Oh, hå, hå, hå, hå, hå, vad ska min hustru tro!
Så nu får jag klara allting själv med mycket stort besvär,
och min minneslista låter så här:

Jag måste skura trappan, jag måste bona golv,
och jag ska hinna in på banken före klockan tre,
och jag ska stämma om pianot, jag ska måla om i köket,
jag ska samla alla kräftskal i en prydlig liten hög,
och laga dörren sen, och muta portvakten,
å så damma, damma, damma om igen.

Källor:
sv.wikipedia.org
sv.wiktionary.org
ne.se
runeberg.org
lyricspedia.com
bibblansvarar.se
folkmun.se

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.