Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Alla har sett MASH på TV någon gång, okända fakta…?

mash

En serie i krigstid med humor och allvar är MASH, som visats i flera år och repriser lika många gånger. En form av galghumor, lek mellan allt allvar. M*A*S*H var alltså en amerikansk tv-serie, förkortningen står för Mobile Army Surgical Hospital – producerad 1972 – 1983. som var inspirerad av filmen med samma namn från 1970 – baserad i sin tur på boken, om ett gäng läkare och övrig personal på M*A*S*H 4077 i Korea under Koreakriget.

Serien består av 251 halvtimmeslånga avsnitt (några få avsnitt var en timme långa och det absolut sista gick som långfilm på 2½ timma. Den varade nästan fyra gånger så länge som det krig under vilket den utspelar sig. Bakom kameran fanns bland dem, som var mest aktivt inblandade, Larry Gelbart (1972 – 1976), Gene Reynolds (1972 – 1977), Burt Metcalfe och senare skådespelaren Alan Alda.

Flera av berättelserna under de senare säsongerna baserades på verkliga berättelser av hundratals verkliga M*A*S*H-kirurger, intervjuade av skaparna. Många har sagt, att serien verkade handla om Vietnamkriget (vilket fortfarande pågick när serien började), utifrån rollfigurernas attityder, snarare än Koreakriget. Seriens producenter har sagt, att den handlade om krig i största allmänhet.

Några figurer: Alan Alda (Hawkeye Pierce) (med i varje avsnitt) Loretta Swit (Margaret Houlihan) (243 episoder) Jamie Farr (Klinger) (219 episoder) William Christopher (Fader Mulcahy) (217 episoder). I ett brev till den amerikanska tv-tidningen TV Guide, skrivet av en före detta MASH-läkare omkring 1973, stod det att de galnaste skämten och knäppaste spratten i serien var de mest verklighetstrogna, inklusive Klingers transutklädnader.

Den helvetiska verkligheten på MASH-enheterna bidrog till detta uppträdande, eftersom man hade ett desperat behov av något att skratta åt. (En annan före detta MASH-läkare påpekade dock senare, att någon som fortsatte att klä sig i kvinnokläder inte skulle bli långvarig på ett sådant ställe, eftersom det var ont om kvinnor).

Kända den uppmärksamma kan ha sett:
Patrick Swayze – menige Gary Sturgis i ”Blood Brothers” (avsnitt 9.18).
Laurence Fishburne – korpral Dorsey i ”The Tooth Shall Set You Free” (avsnitt 10.14).

Kuriosa:
Producenterna ville inte sända serien med inspelade skratt, men kördes över av CBS. Man kom dock fram till kompromissen att inte ha skratt vid operationsscenerna. Kapten Benjamin Franklin ”Hawkeye” Pierce har fått sitt smeknamn från James Fennimore Coopers bok Den siste mohikanen, som sägs vara den enda bok Hawkeyes far någonsin har läst.

Var spelades den in?

Man hade uppbyggt scener – inomhus i studios och utomhus i det som var en del av nuvarande Malibu Creek State Park i Kalifornien. På den var det en filmcamp som ägdes av 20th Century Fox. Välkänd är också signaturmelodin som var Suicide Is Painless. Denna gjordes instrumentalt beroende på dess text. Bilden på gänget.

Källor:
tv4.se
sv.wikipedia.org
wiki.answers.com

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.