Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

The Spotnicks, gitarrgruppen med rymddräkter, kända mer utomlands…?

Spotnick

Gitarrgrupper hade sin storhetstid, en av de mest populära var från Sverige, Göteborg. The Spotnicks räknas tillsammans med brittiska The Shadows och amerikanska The Ventures som en av de främsta instrumentala gitarrgrupperna i världen under 1950- och 1960-talet. Uppseendeväckande från starten var deras rymddräkter de använde, varmt, men de fick uppmärksamhet.

Gruppens dräkter dök upp 1961 första gången när de skulle framträda i TV-programmet ”Nya ansikten”. Dräkterna kom från Povel Ramels revy Knäpp Upp 1956. Bilderna på gruppen väckte stor uppmärksamhet utomlands.

De startade en gång, 1956, då Bo Starander och Björn Thelin skapade duon The Rebels. Gruppen The Frazers bildades 1958 i Göteborg av Bo Winberg sologitarr, Bob Lander, sång, kompgitarr, Björn Thelin, bas och Ove Johansson, trummor. Gruppen kontrakterades av skivbolaget Karusell och får Stickan Andersson som manager.

Till historien hör att Stickan Andersson erbjöd sig att bli deras manager, men sparkades då han bara lyckats skapa en enda spelning på ett helt år. När Karusell i mars 1961 ger ut den första singeln har man ändrat namn på gruppen till The Spotnicks. Gruppens första listplacering i Sverige blev en 16:e plats på Kvällstoppen i juli 1962 med Ol´ Man River och som åkte ut efter en vecka. I England blev Hava Nagila en hit i februari 1963.

Kuriosa är andra trummisar genom åren: Engelsmannen Jimmy Nicols, en gång vikarie för Ringo Starr i Beatles under en Australien-turné. Peter Winsnes var sångare och organist i bandet under många år. Hits har de haft väldigt många, några är: Amapola, Papa-Oom-Mow-Mow, Orange Blossom Special, Old Clock At Home och ex. Johnny Guitar. Själv minns jag en lugn, Last date och Amapola som var deras stora enligt mig, dessutom gjorde de en mängd covers på andras låtar.

Alla var till början kopplade till en gemensam ljudanläggning som hade en enorm bashögtalare med ett högtalarelement på hela 30″ från Electrovoice avsedd för biografer – det normala är 12″, 15″ eller 18″. Experten var Bo Winberg. Han var först pianist i Göteborgsgruppen Poison Mixers, men gick snabbt över till gitarr sedan han fängslats av Les Pauls spel. Gruppen fick hits i många länder, Japan (där Karelia blev en stor framgång), Australien, England, Tyskland, Ryssland samt även länder i Sydamerika.

Mer kul kuriosa:
The Cue Club finns inte längre men vid ett tillfälle 1967 spelade Bo Winberg tillsammans med Jimi Hendrix (!) på denna anrika rockklubb i Göteborg. 1965 hade Cliff Richard & The Shadows en konsert i Göteborg. Shadows bjöds hem till Bo Winbergs villa i Fredriksdal och jammade med Spotnicks hela natten så att grannarna tillkallade polisen. Polisen förklarade att ljudnivån var så hög att ”det hördes till Kungsbacka”. I filmen från 1964 – Älskling på vift, medverkade både The Spotnicks och Hootenanny Singers.

Slutet och idag då? På hösten 1969 upplöstes gruppen av Winberg, men återskapades 1971 och har sedan dess framträtt av och till med hela eller delar av den gamla besättningen. I januari i år tror jag åkte Bo Winberg från Spanien till Stockholm för att att spela in ett nytt album.

Gruppen som lirat på slutet mest, ex: Bo Winberg sologitarr, Lasse Wellander solo/kompgitarr, Hasse Rosén solo/kompgitarr, Lennart Sjöholm keyboard, Jesper Lindberg pedal steel guitar, Rutger Gunnarsson bas och Johan Norgren trummor. grymma killar!

I maj 1997 släpptes CD’n The Spotnicks 1997 i Sverige, innehållet är nyinspelningar av 15 st gamla hits och man har i princip behållt de ursprungliga arrangemangen. På hemsidan läste jag om The Final Tour 2013! Det finns även en The Final Tour 2014! På Scalateatern, Karlstad. Men hav tröst, 2015 fortsätter denna finalturné med flera platser de besöker. En grupp med mycket instrumentalmusik!

Källor:
sv.wikipedia.org
spotnicks.net
radionostalgi.se
learning4sharing.nu

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.