Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Läser du deckare vet du vem Mari Jungstedt är, lär mer om henne…

2 kommentarer

marijungstedt

Deckarförfattare, kvinnlig, positiv, en skön kvinna tycker jag som bara sett Mari genom TV. Sedan debuten med Den du inte ser 2003 har Mari Jungstedt etablerat sig som en av landets mest framgångsrika deckarförfattare. Hennes böcker har sålt i ca 2,7 miljoner ex enbart i Sverige och utkommer i tjugo länder.

Fakta då: Kerstin Mari Jungstedt, född i oktober 1962, på Södersjukhuset i Stockholm och är en svensk journalist och romanförfattare. Hon växte upp i ett radhus i Upplands-Bro, några mil norr om Stockholm, med mamma, pappa, storebror Bosse och storasyster Ewa. Hennes föräldrar skildes när hon var i tioårsåldern.

Första egna lägenheten var en sunkig etta vid Hornstull på Södermalm. Hon gick på journalisthögskolan i Sundsvall. Där träffade hon Cenneth Niklasson från Visby, de fick två barn, som är Rebecka Mari och Sebastian Cenneth Jungstedt. Dottern föddes när de hade ett år kvar i skolan.

Innan hon kom in på journalisthögskolan vid tjugoåtta års ålder hann hon med allt möjligt. Provade också på att plocka vindruvor i Frankrike och sälja andelslägenheter på Madeira. Mari har också arbetat som journalist på radio och TV, bland annat på Ekot och Rapport, och senast som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC. Sedan 2003 är hon verksam som deckarförfattare.

Romanerna om kriminalkommissarien Anders Knutas har översatts till ett 15-tal språk och även gjorts som tyskproducerad TV-filmserie. Mari Jungstedt är bosatt i Stockholm och på Kanarieöarna numer, förut gällde Gotland och då avspeglade sig kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen på plats.

2006 – 2007 spelades en serie på fyra långfilmer in på Gotland, baserat på Jungstedts deckarromaner. Den tyska produktionen fick samlingstiteln Kommissarien och havet (Der Kommissar und das Meer på tyska).

Filmerna har även visats som en TV-serie uppdelad på 13 avsnitt. Jag och kanske du minns hon var en av programledarna i TV4:s Förkväll. Minns Carina Berg, Gynning, Pascalidou. Ruben Eliassen är hennes man, förlovade smbos, som hon träffade i början 2013.

Ruben Eliassen är född i november 1968 i Trondheim, är en norsk författare och illustratör med erfarenhet från musik- och reklambranschen. Han är kanske mest känd för böckerna i Phenomena-serien som är en serie fantasyromaner för barn och ungdom.

I hennes liv gäller mest följande platser idag. Stockholm där hon har sin familj, skriven där själv med sonen Sebastian, så verkar det idag och – Arguineguin på Kanarieöarna där hon har köpt hus och där hon skriver bäst. (Gotland gällde förut, men icke längre).

Vid skilsmässan behöll Mari miljonerna för sig själv – enligt äktenskapsförordet är Maris framgångsrika bolag hennes enskilda egendom. Ruben träffade hon en månad efter separationen på Kanarieöarna via en gemensam vän, hon har beskrivit att förhållandet med sin man på slutet var mer som på ”kompisnivå”.

Tidigt i år kom deras bok ”En Mörkare Himmel” ut som de skrivit ihop, hon och sambon Ruben. Kort ur handlingen: ….harmonin blir inte långvarig. När en ung, vacker kvinna hittas död på fiskebyns klippor dröjer det inte länge förrän den nyfikna Sara upptäcker att kroppen är arrangerad på ett sätt som för tankarna till den berömda tavlan Venus födelse. När Sara skriver om fallet…”.

En kvinna som har det – framgångsrik som lyckats väl.

Källor:
expressen,se
aftonbladet.se
svenskdam.se
marijungstedt.se
corp.btj.se
hemmetsjournal.se
sv.wikipedia.org
hemma.aftonbladet.se
litteraturmagazinet.se

http://intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Läser du deckare vet du vem Mari Jungstedt är, lär mer om henne…

  1. Jag lyssnar på hennes böcker- men den här senaste hon skrivit med sin fästman- den kommer jag ingen vart i 😦 Hoppas hon återgår till att skriva ensam.

    Liked by 1 person