Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 2925 inlägg. Carpe diem.

Rida på en zebra? Lär allt om detta djur och en del andra udda…

zoooorse

En gång för många år sedan försökte jag få besvarad en fråga om varför zebror ej använts till dragdjur eller för att rida på, medveten om att de är ”fria djur”, men människan brukar ju försöka. På cirkus vill jag minnas de syntes ibland. Från början då och lite bakgrundsfakta. Zebror (Hippotigris) är en släktgrupp eller ett undersläkte i familjen hästdjur. De är vilda djur och inte som hästar, som i generationer lärt sig att leva med människor.

Det är såklart fysiskt möjligt att rida en zebra, men den skulle sparka och rulla så mycket att man troligtvis skulle hamna under, och sedan bli ihjälsparkad. Dessutom är zebrornas ryggar inte gjorda för att ridas på, de är inte lika starka som hästars ryggar och man skulle skada zebrans rygg. Ok, då vet vi.

Zebrornas kroppslängd varierar mellan 2 – 2,5 meter, och de har en höjd på cirka 1,5 meter. De vuxna djuren väger 200 – 300 kilo. Ingen zebra ser likadan ut, de är som oss människor – alla är unika. De känner igen varann på lukt och ränder. De flesta zebror är vita med svarta ränder, men det finns faktiskt svarta zebror med vita ränder också. Zebra

Försök har gjorts att tämja zebror för att använda dem som rid- och dragdjur, men försöken har inte fallit särskilt väl ut. Man har dock funnit att hybrider mellan zebra och tamhäst är enklare att hantera än renrasiga zebror, och att de dessutom oftast är immuna mot många sjukdomar. Detta eftersom zebror i motsats till tamhästar har ett naturligt skydd mot många av de sjukdomar som kan drabba hästdjur i Afrika.

En hybrid mellan en zebrahingst och ett häststo kallas på engelska zorse (se bild), häbra på svenska (hebra). En hybrid mellan en zebra och en åsna kallas på engelska zonkey. Besökarna i djurparken i Schloss Holte Stukenbrock, vid gränsen mellan Tyskland och Holland, kan skåda en häbra.

Andra djurkombinationer:
Lejonhanne + tigerhona = liger
Tigerhanne + lejoninna = tigon
Häststo + åsnehingst = mula
Jaguarhane + lejoninna = jaguon
Lejonhane + leopardhona = lejpard

Källor:
aftonbladet.se
spa.118100.se
nywebb.rafiki.se
hippson.se
sv.wikipedia.org

 

 

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.