Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 09 -VARJE MÅNDAG, ONSDAG, FREDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! 2640 inlägg.

Kända, okända Mariska Hargitay, med i Law & Order…

mariskanVem är då denna kvinna som många sett i TV, på film och ändå känns namnet främmande? Först och lite oväntat är hon dotter till sexikonen Jayne Mansfield.

Så – Mariska Magdolina Hargitay, född 23 januari 1964 i Santa Monica, Kalifornien, USA, är en amerikansk skådespelerska, kallas ofta för Bubbles. 1,72 m lång. Hon är dotter till skådespelerskan Jayne i hennes äktenskap med ungerskfödde, förre Mr Universe, kroppsbyggaren Mickey Hargitay.

 


Mariska var med om en bilolycka – och hennes mor (som omkom 1967 i denna), hennes pojkvän, Sam Brody, och föraren dödades också. Sovandes bak i bilen klarade sig Mariska, tre och ett halvt år gammal, med ett ärr på ena sidan av huvudet. Hennes bröder Miklós och Zoltan var också i bilen, men kom undan med lindriga skador. Hon har inga som helst minnen av själva olyckan. Efter mammans död fick de tre barnen bo hos fadern och hans tredje fru, Ellen Siano.

Hennes första och mellannamn är ungerska och syftar på – Maria Magdalena (Mariska är en diminutivform av Maria). Hon är uppväxt som katolik, lärde sig simma vid två års ålder och senare – simmade hon för sin high school.

Hon har två äldre bröder, Miklos/ Mickey Hargitay Jr och Zoltan Hargitay – och tre halvsyskon, Jayne Marie Mansfield och Antonio ”Tony” Cimber (från hennes mammas första och tredje äktenskap) och Tina Hargitay (från faderns första äktenskap med Mary Birge, född 1949.

Citat Mariska (om modern):
”Jag tror att hon var en kvinna som var långt före sin tid, eftersom jag inte vet hur någon kan ha fem barn och ändå vara en sexsymbol! Hon var bara fantastisk.”

Hennes egna kändisskap? 1988 hade hon en återkommande roll som Carly Fixx i såpoperan Falcon Crest. Hon är känd för sin roll som detektiven ”Olivia Benson” i TV-serien Law & Order: Special Victims Unit. Hon har för denna roll tilldelats en Golden Globe (2005) och en Emmy (2006). Filmdebuten skedde 1985 i en skräck-komedi, som f.d. skönhetsdrottning i filmen, ”Ghoulies”.

Hennes roll som Olivia Benson, fick henne grunda Joyful Heart Foundation, som ger stöd till kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Mariska talar engelska, ungerska, franska, spanska och italienska, en talang som hon har visat på TV flera gånger, ex. när hon förhör misstänkta som inte talar engelska.

Privatlivet? I augusti 2004 i Santa Barbara, Kalifornien, gifte hon sig med Peter Hermann som är en skådespelare som hon träffade under inspelningen av Law & Order: SVU. De fick barn i juni 2006, en son, August Miklos Friedrich Hermann, med akut kejsarsnitt. I april 2011 adopterade hon och hennes man Amaya Josephine och – och de var med när hon föddes – och samma år i oktober adopterade de en pojke, Andrew Nicolas Hargitay Hermann.

58th Monte Carlo TV Festival : Day 3

Mariska har ett fotografi av sin mor, Jayne Mansfield på sitt skrivbord under inspelningen av Law & Order. Hon kan bara komma ihåg två händelser från sitt liv med sin mor. Ett när hennes mamma gjorde hennes frukost, och det andra är när de gned sitt huvud mot varandra medan de var i sängen tillsammans.

Idag delar Mariska och hennes man Peter Hermann sin tid mellan New York och Los Angeles. En kvinna som upplevt en hel del, dotter till en kvinna som på sin tid var stor stjärna och bystdrottning.

Källor:
en.wikipedia.org
imdb.com
mariska.com

 

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.