Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Elvis var The King, men begick han – självmord?

elvispp

Elvis var den första riktiga rockartisten som var vit och vågade utmana föräldrarna till ungdomar, en liten revolt mot ett friare liv – hans höftvrickningar är omskrivna. Han var stor, kanske störst i genren någonsin, men allt beror hur man räknar. Låtar som Love me tender, Jailhouse rock, In the ghetto, Are you lonesome tonight, Kiss me quick och hundratal till. Min favorit är – American triology och versionen av Are you lonesome … där han framför den skrattandes …

Men – hur dog han?

Fakta först. Elvis Aaron Presley, född 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi, död 16 augusti 1977 i Memphis i Tennessee, var en amerikansk rocksångare, musiker och skådespelare. Han är en av 1900-talets mest framträdande underhållare och kallas ofta The King (Kungen). Elvis Presley har sålt över en miljard skivor världen över. Fram till sin död uppträdde Presley på otaliga platser runt om i Amerika. Han hade en turnéstart inbokad den 17 augusti 1977, men hittades livlös hemma på Graceland dagen innan turnéstarten, av sin dåvarande flickvän. Känsligt stycke så om döden, hoppa över om du vill…

Efter Elvis död har det uppstått rykten om att dödsfallet skulle vara iscensatt och personer har uppgivit att de sett honom runt om i världen. Läkaren George Nick Nichopoulos avslöjade rockstjärnans egentliga dödsorsak i boken ”The King and Dr. Nick”. Bokens fakta anses seriösa eller – motsatt, då han var i ekonomisk knipa. Enligt Nichopoulos, som var Elvis Presleys läkare under hans sista 12 år i livet, beskriver han att Elvis hade haft problem med tarmarna under många år. De hittade avföring i tarmarna som var flera månader gammal på grund av att de fungerade dåligt. Före obduktionen var de inte klara över att det var så illa, enligt läkaren.

Redan 1975 hade Nichopoulos planer på att behandla Elvis tarmproblem och försökte kräva att han genomgick en operation. Men rocklegendens ego kom i vägen. Han tyckte det var för pinsamt, det skulle kunna ske ”olyckor” på scenen. Han skulle kunna bli tvungen att byta kläder och sedan komma tillbaka ut på scenen till följd av behandlingen. Han menar också att Elvis viktproblem de sista åren inte berodde på dåliga matvanor, utan på hans allvarliga problem med förstoppning.

Att förklaringen till Elvis död kom sent kan ha flera orsaker, tror ordförande i rockstjärnans norska fan club. Nichopoulos har mist sin legitimation, och hade säkert inte så mycket pengar att leva på, så han skrev en best seller. Det kan vara av ekonomiska motiv som han gjorde detta, men det kan också vara för att föra fram sanningen.

Idag visar vittnesmål och bevis att Elvis sparade upp till tre 8-timmarsdoser av sin vanliga medicin-coctail och att han kan ha tagit alla samtidigt för att begå självmord. Hans döda kropp låg med ansiktet nedåt mellan toaletten och duschen. Hans ansiktsfärg var blåtonad och han hade bitit sig kraftigt i tungan. Hans pyjamasbyxor var fortfarande runt hans anklar. Tre mixpåsar ”hypodermic” och tre påsar ytterligare, för de läkemedel han oftast med 8-timmars intervaller – hittades bredvid honom. Var det av misstag eller avsiktligt självmord?
 
99% av fansen som går in i Graceland, i hans hem, inser inte att så fort de går in i foajén, står de direkt under den plats där kroppen av Elvis hittades. 1968 fann man en tunnelingång på Graceland, som historiker säga går tillbaka till tiden för inbördeskriget och den underjordiska järnvägen som smugglade slavar till frihet. Den ledde ca 300 fot och gick ut, utanför området i sydöstra hörnet av tomten. Hade Elvis någonsin använt det? Är den fortfarande gångbar idag? Varför nämns det ej någonsin?

Om hans flickbekanta sista tiden har inte skrivits så mycket. I början av november 1976 bröt Elvis upp med flickvännen Linda Thompson, hans stadig flickvän sedan 1972. Linda hade ansvarat för inredningen av Graceland, i påkostad, grann, röd velour och plysch. Priscillas färgschema användes och hemmet är inredd i hennes stil.

Men den aktuella flickvännen, som fanns hos honom till slutet, var Ginger Alden, en mörkhårig skönhet, som ca fem månader framåt skulle kunna blivit nästa fru Presley, hon bär fortfarande hans gåva, 11 1/2 karats förlovningsring med diamanter, som påminner henne om honom.

Elvis och Ginger kom från att spela ”raquetball” denna dag den 16 augusti och Elvis gick för att läsa en bok i badrummet. Ginger somnade och vaknade tidigt på eftermiddagen. Hon undrade var han höll hus och började söka efter honom.

När hon fann honom i badrummet sa hon: ”Elvis”, och han svarade inte, så jag öppnade badrumsdörren och det var då jag såg honom där inne”, sa hon i en mjuk, men stadig röst denna torsdag natt i hemmet. ”Jag slog honom lätt några gånger och det var som han andades en gång när jag vände på huvudet. Jag öppnade ett av hans ögon och det var bara blodrött, men jag kunde inte röra honom”.

Miss Alden sa hon ville övertyga sig själv att Presley inte var död. Hon misslyckades. ”Jag trodde först han skulle ha slagit i huvudet eftersom han hade fallit ur sin svarta, mjuka stol och hans ansikte var begravt i mattan”. Han sa innan ”Jag går in på toaletten för att läsa,”  och det var det sista han sa till mig. Jag ville inte tro att han var död. Gud vill inte ta honom så snart.”

Ginger Alden tillkallade snabbt Joe Esposito, typ artistansvarig, och Al Strada, livvakt, och Presleys personliga läkare, Dr Nichopoulos. Tiden, som hon kände som timmar. Återupplivningsförsöken på Elvis misslyckades och han förklarades död den 16 augusti 1977 klockan 15.30 på sjukhuset Babtist Memorial. Vid obduktionen fastslog man hjärtfel, men själva orsaken blev aldrig helt klarlagd. Det står dock klart att det var ett långvarigt och intensivt missbruk av främst receptbelagda tabletter som bröt ner honom.

Presleys enda barn, dottern Lisa Marie Presley bodde på Graceland natten då Presley dog. Han och exhustrun Priscilla hade delad vårdnad av Lisa. Ett av Presleys två privata jetplan (båda finns att beskåda på Graceland) är döpt efter dottern Lisa-Marie. Sanningen bakom lär vi aldrig få klarhet i, som vanligt är kan man finna olika teorier.

Något om Elvis blivande? Ginger Alden, föddes 13 november 1956, i Memphis, Tennessee, en amerikansk skådespelerska/ modell. Alden träffades första gången Presley år 1961 genom sin far som hade varit Presleys introduktions-officer när han gick med i USA:s militär,1958. Hennes familj hade blivit inbjudna att delta med Elvis på mässområdet för en trevlig natt.

När hon var 20 år gammal, hon och hennes äldre syster Terry (sedan Miss Tennessee) och äldre systern Rosemary var med när Elvis bad Ginger gifta sig med honom. Han träffade Alden och hennes familj ofta och uppvaktade henne, samtidigt som han höll kontakt med henne på sina turnéer och – under hans sista TV-sända framträdande 1977, då han berättat om det – och han hade planerat att tillkännage det offentligt på sin kommande turné i Memphis.

Efter Presleys död, ökade Ginger Aldens karriär något inom modellyrket, radio, tv och film. Hon arbetade i många reklamfilmer, gästspelade i tv-program, och var en regelbunden medverkande 1986-1987 av dagtidssåpoperan, Capitol tillsammans Teri Hatcher.

Gingers karriär som skådespelerska och modell fortsatte genom 1990. Alden har sedan hållit sig utanför allmänhetens ögon, men gjorde en intervju med en Elvis fansite 2002, diskuterade efterdyningarna av Presleys död och den effekt det hade på hennes familj. Presley var i färd med att köpa hennes mor ett hus, men efter hans död, gjorde arvingarna att det ej gick genomföra köpet, eftersom det inte föreskrevs i Elvis testamente. En stor man vars slut delas med många artister.

Källor:
linkydinky.com
aftonbladet.se
elvis.com.au
nowpublic.com
en.wikipedia.org

http://intressant.se/intressant

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.