Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Artisten Noa, mångfasetterad och en kämpe för fred…

Noa

Noa, känd i Israel för sitt riktiga namn, Achinoam Nini, där hon är en stor artist. Hon är känd inte bara för sina verk utan också för sina utmärkta konserter. Född i Tel Aviv 23 juni 1969, men boende i New York från 2 – till 17 års ålder, när hon återvände till Israel. Hon studerade musik vid Rimon School, där hon träffade sin vän och medarbetare Gil Dor. Tillsammans har de skrivit och producerat fyra album med stor framgång i Israel och ytterligare fyra internationella album: ”Noa”, ”Calling”, ”Blue Touches Blue”” och ”Now”.

Noa har främst påverkats av 60-talets sångare och låtskrivare, musikalisk och lyrisk känslighet i kombination med hennes jemenitiska rötter och den musikaliska bakgrunden som jazz, klassisk musik och rock, gör ljudet av Noa och vännen Gil Unik. Hon är gift med doktor Asher Barak, en barnläkare och de har tre barn, Ayehli, Enea och Yum. Familjen har sitt hem i Israel.

Sedan de började arbeta tillsammans 1990 har de gett hundratals konserter över hela världen och fått bra recensioner från kritiker. De har redan besökt Carnegie Hall och Avery Fisher Hall i New York, Olympia i Paris, Zellerbach Auditorium i San Francisco, festivalen Ravinia i Chicago, Jazz festival Montreaux och Paleo Musik i Schweiz, Womad i Spanien m.fl. även – Vattenfestivalen i Stockholm. Född i en judisk familj med härkomst från Jemen. Efter att ha tjänstgjort de obligatoriska två åren i israeliska armén i en militär underhållningsenhet, studerade Noa musik vid Rimon School, där hon träffade sin långvariga partner och medarbetare Gil Dor.

Som en duo, är deras musikstilar pop, rock, blues, R & B, folkmusik som ex italiensk. Noa har spelat in flera låtar på italienska, franska, spanska, galiciska, engelska, arabiska, hebreiska, thailändska, hindi, jemens judiska och arabiska poplåtar samt judiska och kristna böner översatt till hebreiska och engelska. En mångsidig kvinna…

Noa och Gil Dor har haft olika ensembler sedan de startade som en akustisk duo men deras längsta musikaliska relation har varit med slagverkaren Zohar Fresco. Noa spelar slagverk, gitarr och piano. 4 november 1995 var Noa på scen och uppträdde för en publik på 500 000 på den historiska fredsdemonstrationen i Tel-Aviv, bara minuter innan mordet på Yitzhak Rabin. Från 1995 – 1998 gjorde hon många konserter till minne av Yitzhak. Hon var den första israeliska artisten att officiellt bli inbjuden och uppträda i Marocko.

Noa och Gil Dor har uppträtt vid ett flertal tillfällen med Israel Philharmonic Orchestra . De spelade in ett album med dem under ett liveuppträdande vid Tel Avivs prestigefyllda Mann auditorium 1997. Under årens lopp har deras symfoniska projekt har mångdubblats, bland annat konserter med symfoniorkestrar från Lille, Messina, Parma, Murcia, Firenze Symphony.

1999 hedrades Noa med ”Crystal Award” av ”World Economic Forum” i Schweiz, där hon tillsammans med palestinska artister deltog i flera samtal om fred i Mellanöstern och den roll som konst och konstnärer kan bidra med. Noa och Gil har ofta samarbetat med arabiska och palestinska artister från hela världen, samarbeten gör det möjligt för duon att uttrycka, musikaliskt, deras tro på kraften i kommunikation och dialog som ett sätt att främja fred och förståelse.

2004 jobbade de ihop med israeliska rytm- och dansgruppen Mayumana. Noa har turnerat och sjungit med rock- och superstjärnan Sting. 2007 gjorde hon så en ny show, ”Noa sjunger Jazz”. Hon har tillsammans med arabisk-israeliska sångerskan Mira Awad, företrätt sitt land i Eurovision Song Contest 2009, kvalificerade till finalen och slutade på 16:e plats. Politiskt stödde hon Tzipi Livni under Israels parlamentsval i 2013.

Källa:
syntorama.com
noasmusic.com
en.wikipedia.org

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.