Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Joakim Thåström – minns Ebba Grön och Imperiet..

tastrom

Joakim Thåström är en artist med en unik intensitet och närvaro. Hans drift att utmana och oroa lämnar ingen oberörd. Ja, så skriver en del experter och han är speciell, helt klart. Sven Joakim ”Pimme” Eriksson Thåström, född 20 mars 1957, är en svensk musiker, känd som soloartist såväl som sångare och gitarrist i banden Ebba Grön och Imperiet. Thåström är 180 cm lång.

Han hade även en mindre skådespelarkarriär under åttiotalet. 1986 spelade han mot Peter Stormare i åttitalspekoralet Den frusna leoparden, rollfiguren Kiljan. Thåström bor i Stockholm, på samma adress som hans dotter från sitt första äktenskap med exhustrun Jenny Jullesson (född 1971), vilket upplöstes 1998. Dottern är Jenoa Jullesson Thåström, fyller 23 år i slutet av december, född 1994 (bodde tidigare med sin mamma).

Jenoa verkar engagerad i välgörande veksamhet bl.a. och har försäljning som går till Klara församlings arbete för hemlösa personer i Stockholm. Joakim har också sonen Bob Tristan med Maria Kihlberg, sonen född 2000, i Malmö.

I unga år hade han ett tioårs förhållande under 1980-talet med skådespelaren Amanda Franciska Ooms. Paret återförenades efter flera år isär och är numera sambos. Men hon är f.n. skriven på annan adress i Stockholm (född 1964). Har även tidigare haft ett förhållande med artisten och skådespelaren Regina Lund.

Amanda, kärleken, har tvillingar – Mischa och Tula. De ska ha köpt semesterhus i Skåne som de ska fixa och renovera ihop. Thåström växte upp i Högdalen i Stockholm. Han var med och skapade bandet Helt Sonika som spelade runtom Stockholm på ungdomsgårdar, klubbar, utomhusfestivaler m.m.

Hemsidan:
http://www.thastrom.se

Nästa band kallades The Haters, men bytte redan efter tre dagar namn till Ebba Grön, som härstammar från en poliskod med anknytning till den s.k. Operation Leo, där den tyske terroristen Norbert Kröcher planerade att kidnappa dåvarande invandrarministern  Anna-Greta Leijon. ”Ebba röd” var polisens kod för den operation som gick ut på att gripa Kröcher. Då gripandet var fullbordat ropades ”ebba grön” ut i radion. Så NU vet du det!

Textrader ur, ”We’re Only in it for the Drugs No. 1”, 1979.
”Vi var trötta på tunnelbanan/ hade spel på monotonin/ Dom här döda sovstäderna/ där folk inte rör en min/ Vi ville bara ha ett plejs för såna som oss/ Vi ville bara ha nånting för oss…”

Mellan 1977 och 1983 var Thåström, eller Pimme som han kallades, sångare och gitarrist i punkbandet Ebba Grön. De startade även ett nytt band vid sidan om, som hette Rymdimperiet, men de bytte efter tre singlar namn till Imperiet. Den 11 september 1988 på Ritz i Stockholm gjorde Imperiet sin sista svenska spelning. Året efter Imperiets fall släppte Thåström sin första soloplatta, Thåström och nådde viss framgång, med låtar som Alla vill till himlen och Karenina.

1992 flyttade Thåström till Nederländerna och Amsterdam (med Oooms) Han bytte texterna mot engelska och grundade ”Peace, Love & Pitbulls” som spelade elektronisk industrimetall. Hon hade fullt upp, medan han hade perioder av ensamhet. Joakim Thåström bildade 2003 gruppen Sällskapet tillsammans med Niklas Hellberg och Pelle Ossler.

Singeln Nordlicht och albumet Sällskapet släpptes 2007. Kuriosa – Thåström hejar på Djurgårdens IF och har gjort en låt på skivan ”Blåränderna Går Aldrig Ur” som döptes till ”Kommando Gösta Knivsta”.

Låtar som ex. Ebba Grön: Hat & Blod, Alla visa Män, Pervers Politiker och Heroinister & Kontorister.

Rymdimperiet: Felrättsnettheltfelrättsnett, Golva mig och Alltid Attack. Imperiet: Var é Vargen, Tonårs Jesus, Sjung inte falskt och Tennsoldat & Eldvakt.

Peace love & Pitbulls: Nutopia, 2000 ways of getting drunk och White White White. Som Thåström:  Alla vill till himlen, Släpp aldrig in dom, Alla e som och Aldrig nånsin komma ner. Själv tycker jag den äldre Märk hur vår skugga av Bellman är enorm – liksom versionen av Keops pyramid.

Baksidor att notera, en gång tidigt gjorde han porr, allt för att tjäna pengar. Man filmade i en porrbutik i Rågsved, Helmut Sodomizer kallade han sig, hon – Marlene. Han har i intervju sagt att han ”testat alla droger utom heroin.” Amanda har nämnt att hon festade på sprit och droger, omkring sig i Amsterdam där de bodde.

Thåström vapenvägrade i lumpen och satt i fängelse 1982. Har tackat nej till 18 miljoner för en återförening av ”Ebba Grön”. Numer gör han få framträdanden, enda spelningen 2013 var på Bråvalla festivalen. Han sågs också hos Skavlan lirandes en ny låt.

”Men det är ändå helhetskänslan av att vi fick bevittna något stort som dominerar. Självklart blir det inte sämre av en avslutning med en ensam Thåström framförandes ”Die Mauer” på akustisk gitarr. Bråvalla-festivalens största stund var ett faktum och Thåström gör klart att han fortfarande, efter drygt 30 år, är Sveriges största rockstjärna.” (x)

Källor:

sv.wikipedia.org
thastrom.se
fokus.se
flashback.org
tidningenlantliv.se
sydsvenskan.se
aftonbladet.se
imdb.com
nt.se/ Andreas Homanen (x)

http://intressant.se/intressant

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.