Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Ono No Komachi, japansk poet som skrev om glödande erotik!

onoTidig poet från Japan, erotik med glöd i sitt skrivande. Jag fick en förfrågan om denna kvinna, så var så goda. Hennes namn var – Ono No Komachi, 833-857, (säkrare tid mellan 825 – 900) var en berömd japansk Waka poet. Hon hyllades för sin skönhet och erotiskt laddade poesi. Rankas bland de mest framstående poeterna från sin tid, hade en en sällsynt skicklighet i att väva samman ord som i metaforer och en emotionell intensitet i elegant versform. Komachi är en symbol för en vacker kvinna i Japan.

Att döma av hennes poesi, hade hon stor kontakt med ett antal ledande samtida poeter, av vilka flera kan ha varit hennes älskare. Lite är känt om hennes verkliga liv eller omständigheter, många legender har vuxit upp om hennes skönhet, amorösa aktiviteter och det bittra slutet som en vandrande ”bitch”. En dikt av henne, Drömmar.

Drömmar
En gång i drömmen
skymtade bilden förbi
av den jag älskar.
Sedan den gången går jag
alltid hoppfull till vila.

Enligt en tradition, var hon född i Akita Prefecture, ”Lord of Dewa”, dotter till Yoshisada, hon kan ha haft en låg rang som gemål eller en dam för kejsaren, då Ninmyo ( 833-850). Som poet specialiserad på erotiska kärleksteman, uttryckt i komplexa dikter. De flesta av hennes Waka handlar om ångest, ensamhet eller passionerad kärlek. Som alla förstår, detta var länge sedan och ändå mycket bevarat om henne, ett ex är denna legend.

Den mest kända legenden om henne är en berättelse om hennes förhållande med Fukakusa No Shosho, en högt uppsatt hovman. Komachi lovade att om han besökte henne kontinuerligt under hundra nätter, så skulle hon bli hans älskarinna. Fukakusa No Shosho besökte henne varje natt, men misslyckades en gång mot slutet. Förtvivlad – blev han sjuk och dog därefter och när Komachi fick kännedom om hans död blev hon överväldigad av sorg.

Komachis ålderdom porträtteras också ofta: När hon har förlorat sin skönhet, har övergivits av sin tidigare älskare, och nu beklagar sitt liv, vandrande runt som en ensam tiggarkvinna – även om de fortfarande uppskattas av unga beundrare av hennes dikter. Detta är en fiktiv beskrivning påverkad av buddhistiska tankar, men det kan finnas en del likhet mellan detta och den historiska verkligheten.

För att hedra henne, fick Akita Shinkansen smeknamnet Komachi. Också flera olika ris, Akita Komachi, bär hennes namn. En av hennes dikter, trettioen-stavelse, valdes av Fujiwara No Teika som en post i den mycket populära antologin Hyakunin Isshu.

Ono No Komachi är också föremål för en modern ”en-kvinnas-roll”, Call Me Komachi,  med Kaori Hamamoto. En pjäs som låter spännande och lockande att se! Call Me Komachi haft framgångsrika säsonger på olika platser i Australien 2003 – 2006. Pjäsen jämför och drar paralleller mellan traditionella liv som Geisha med nutida japanska skolflickor som ”betald dating”, kända som enjo kosai. Ett inte alltför lätt ämne från denna tid, men en fascinerande kvinna att söka mer på, om man gillar …

Källor:
encyclopedia2.
thefreedictionary.com
en.wikipedia.org
div.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
http://intressant.se/intressant

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.