Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Du vet inte vilket djur som kan bli äldst, eller? Här får du svaren….

grönlandsval

Först inser alla av oss, vad menas med ”djur”? Ja, jag ska redovisa från olika grupper så hav lugn. För det kan vara svårt att ta reda på hur gamla djur är och skillnaderna är stora bland till exempel däggdjur och kräldjur. Den egentliga vinnaren ”hoppar vi över” då det är 4000 år gamla koraller och svampdjur. Vi håller oss till mer ”rörliga”. Men skryt med att du kan att individer av svampdjuret Monorhaphis chuni i Kinesiska sjön skulle vara cirka 11 000 år gamla, men svårt bevisa.

Rekordhållaren bland djuren är islandsmusslan som kan bli över 400 år gammal. Forskare fångade år 2006 en nära Island och kunde genom att räkna årsringarna på skalet konstatera att den var 507 år gammal. Okej, vi räknar ej den heller?

Jättesköldpaddan Adwaitya dog år 2006 och man vet att han föddes 1751 och blev hela 255 år! Det är vanligt att jättesköldpaddor blir långt över 100 år, men frågan är om någon någonsin kommer att slå Adwaityas ålders-rekord. Vinnaren!!!

Den mest berömda av alla sköldpaddor, Lonesome George på Galapagosöarna, blev cirka 100 år gammal. Han bar sitt dystra namn därför att han var den siste av sin art. Sommaren 2012 avled han och sörjd av många vänner, Ecuadors president hedrade hans minne i ett tal till nationen. Vid obduktionen kunde man inte utröna dödsorsaken. George var förmodligen cirka 100 år gammal när han dog.

I kräldjurens värld är det just jättesköldpaddorna på Galapagosöarna och Aldabra som blir äldst: upp till 200 år. En känd var den madagaskiska strålsköldpaddan Tuí Malila, som dog 1965 vid en ålder av minst 188 år.

Bland däggdjuren blir valarna äldst. År 1999 fann forskare en grönlandsval som hade ­uppnått en ålder av 211 år. Åldern konstateras genom analys av aminosyror i valens ögon. 130 år säger en källa som mer normalt max, denna från Grönland heter – Bowhead whale.

Den äldsta kända fågeln är en grå jako, som i fångenskap blev 73 år. Många anser dock att de kan bli upp till 80 år. Den äldsta fågeln i naturen är en laysan-­albatrosshona, som nu är 63 år, och som överraskade alla genom att i februari förra året få en unge. Ännu på gång!

Människan då?
Vi klarar oss bra, ett av de däggdjur som kan bli äldst med en maximal livslängd på 110-120 år. Äldsta? Jeanne Galment, 122 år och 164 dagar. Människoaporna blir inte lika gamla som människor. Schimpansen sägs kunna bli 40-50 år gammal, gorillan mer än 50 år. Den äldsta dokumenterade elefanten levde i Taipeis zoo och blev 86 år gammal.

Så svaret blir sköldpaddorna ovan, valarna som däggdjur och egentlig vinnare koralldjur.  2009 fann forskare nära Hawaii en koloni av koralldjur av släktet Leiopathes, som de bedömde är mer än 4000 år gammal. Andra betvivlar dock kolonins ålder. De anser att en stor del av den är död, och att den levande delen är mycket yngre. Det finns en uppgift om att vissa långsamt växande svampdjur i havet kring Antarktis är 15 000 år gamla, men detta har starkt ifrågasatts. Välj ditt svar, men sköldpadda är bäst. Jättesköldpaddan Adwaitya, 255 år, impa på vänner…

Källor:
natgeo.se
illvet.se
djur.cob.lu.se
kpwebben.se
expressen.se
en.wikipedia.org

http://intressant.se/intressant

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.