Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Världens starkaste djur efter sin kroppsvikt, spännande kunskap…?

dynskalbaggenHär är världens starkaste djur? 🙂

Starka djur finns en massa, oftast så tänker vi på storleken som i elefant, noshörning – men man får naturligtvis bedöma efter djurets storlek.

Mycket fakta benämner ett djur, men jag har funnit ett som ska vara starkare, beräkningarna är svårt. Men rätt bör vara då – Dyngbaggen – som inte bara är världens starkaste insekt utan även den starkaste djuret på planeten jämfört med kroppsvikten. De kan dra 1141 gånger sin egen kroppsvikt. Detta motsvarar en genomsnittlig person som drar sex dubbeldäckare full av människor. Tala om styrka.

Dyngbaggar lever i många livsmiljöer, inklusive öken, jordbruksmark , skog och gräsmarker. De finns på alla kontinenter utom Antarktis. Otroligt också, Dyngbaggar är för närvarande den enda kända insekten att navigera och orientera sig med hjälp av Vintergatan. Dung Beetle på engelska.

Det vanligaste svaret är annars – herkulesbaggen som också är otroligt stark och kan lätt bära 850 gånger sin egen vikt. Jag utnämner den som nummer två.

Denna skalbagge har många olika namn, bland annat elefantskalbagge och då Hercules-skalbagge. Denna lilla insekt är mycket liten jämfört med många andra varelser i världen, men utseendet kan bedra.

Herkulesbaggen (Dynastes hercules) lever i regnskogen i Central- och Sydamerika och dess skal skiftar i färg mellan grönt och svart. Hanen blir mellan 90 till 170 och honan cirka 60 till 90 millimeter lång.


Allt har ett undantag och ett ytterligare kan vara starkast. Åtminstone om vi får tro några danska forskare i en nyligen framlagd forskningsstudie. Det handlar om ett litet, endast millimeterstort kräftdjur, som på svenska fått namnet hoppkräfta.

I förhållande till kroppsstorleken är hoppkräftan över tio gånger starkare än vad som dokumenterats för något annat djur. Förutom att vara världens starkaste djur, sägs det också vara världens snabbaste. Inte minst genom hoppkräftans starka och mycket effektiva hopp, på en halv meter per sekund. Dessa tre kan du nämna om någon frågar så är du ganska säker.

Trots litenheten, från 0,1 till 10 mm, finns hoppkräftan i en så stor variation att de uppdelats i sju olika ordningar med ca 14 000 arter. De lever i salt-, sött och grundvatten och bland fuktiga löv på land. Av de många arterna finns några hundra även här i Norden.

Kuriosa: I råstyrka, elefanter är det starkaste däggdjuret och det starkaste landdjuret. Afrikanska elefanter kan väga upp till 6 350 kg och de kan bära upp till 9 000 kg, vikten på 130 vuxna människor.

Hur är det med myrorna då? Bladskärarmyror, Tiny leafcutter myror, kan lyfta och bära i sina käkar något 50 gånger sin egen kroppsvikt på ca 500 mg. Det är samma sak som en människa att lyfta en lastbil med sina tänder.

 Muskler? Krabbtaskan har djurrikets starkaste muskler – mycket starkare än fåglarnas, som hittills ansetts vara de starkaste. Krabbans korta, tjocka muskler består av många lager av tunna fibrer. Och – en örn är den starkaste fågeln, kunna lyfta något fyra gånger sin egen kroppsvikt under flygning.

Källor:
sv.wikipedia.org
body.se
dinosaurier.nu
illvet.se
epochtimes.se
onekind.org
ranker.com

intressant.se/intressant

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.